Akıllı haritayla elektrikte kayıp-kaçağı yarıya indirdi

Akıllı haritayla elektrikte kayıp-kaçağı yarıya indirdi

Başarsoft'un geliştirdiği sistemle Şanlıurfa'da yüzde 90 kayıp-kaçak oranı görülen 500 abonede, bu oran yüzde 50'ye geriledi- Şirketin Üst Yöneticisi Küçükpehlivan:- "İkinci aşamada 5 bin aboneyi kapsayacak şekilde genişletilen pilot proje daha sonra Türk

ANKARA (AA) -  Türkiye genelinde yüzde 13'lere dayanan elektrikteki kayıp-kaçak oranına, yazılım şirketi Başarsoft, geliştirdiği "akıllı harita sitemi" ile çözüm buldu. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, 500 elektrik abonesine uygulanan pilot proje sayesinde, yüzde 90 olan kayıp-kaçak oranı yüzde 50'lere geriledi.

Geliştirdikleri yazılımı AA'ya anlatan Başarsoft Üst Yöneticisi Alim Küçükpehlivan, akıllı elektrik sayaçlarıyla desteklenen proje konusunda şu bilgileri verdi:

"Dağıtım bölgelerini Özelleştirme İdaresi’nden kayıp-kaçağı düşürme taahhüdü ile devralan özel firmaların bu hedefi tutturması, elektriğin maliyetini düşürecek. Bizı Başarsoft olarak, akıllı elektrik şebekeleriyle iletilen ve nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar dağıtılan elektriği 6 kademede ölçümleyen bir yazılım geliştirdik. Geliştirilen ölçümleme sistemi Türkiye’de kayıp-kaçak oranının en yüksek olduğu Dicle EDAŞ bölgesindeki pilot ilçede denendi. Şanlıurfa’da kaçak oranının yüzde 90 olduğu 500 aboneli pilot bölgede, yazılım sonrasında bu oran yüzde 50’ye kadar düştü. İkinci aşamada 5 bin aboneyi kapsayacak şekilde genişletilen pilot proje daha sonra Türkiye genelinde kullanılabilir hale gelecek. Projenin uygulandığı bölgede elektrikteki kayıp-kaçak oranını yüzde 10 seviyesine kadar düşürmeyi hedefliyoruz."

Pilot uygulama yapılan bölgede insanların elektrik tüketimlerinin takip edildiğini anladığı anda kaçak kullanımda frene bastığını belirten Küçükpehlivan, "İlk etapta pilot bölgeden güzel sonuçlar elde edildi” dedi

- Başarsoft'un teknoloji ihraç başarısı

Türkiye’de Google, Yandex, navigasyon cihazları ve GSM şirketlerine sağladığı akıllı haritalarla tanındıklarını anlatan Küçükpehlivan, Başarsoft’un Türkiye’de geliştirdiği  teknolojiyi ihraç eder hale geldiğini belirtti.

Küçükpehlivan, 2005 yılında Suudi Arabistan'da Medine'ye kent bilgi sistemi kurduklarını, şimdi de aynı sistemin 3 boyutlu olarak Mekke’ye kurulması için bu şehrin belediyesinden teklif geldiğini aktardı. 6 ay önce de akıllı elektrik sayaçlarının değişim ve yönetimini yapan Amerikan Apex firmasıyla işbirliği sözleşmesi imzaladıklarını belirten Küçükpehlivan " Şimdi, tamamen milli ve yerli şirket Başarsoft, haftaya yazılımını Hindistan elektrik dağıtım şirketine de tanıtacak. Başarsoft’un elektrikteki kayıp ve kaçağı önleyen, elektrik şebeke arızalarını ve arızanın koordinatlarını belirleyen yazılımı ilgi görüyor" diye konuştu.

Küçükpehlivan, İngiliz su dağıtım şirketi Thames Water ile Fransız kablolu televizyon şirketi Canal+ firmalarının akıllı harita ihalelerine de de teklif vereceklerini vurgulayarak, her iki ihale için ön yeterlilik aldıklarını söyledi.

-"Yazılımla insan hayatına dokunuyoruz"

Navigasyonla vatandaşın arabasına, cep telefonuna girdiklerini belirten Küçükpehlivan, “Bunlar bizim doğrudan insanların hayatına dokunduğumuz alanlar ve aslında işimizin yüzde 15’i. Kalan yüzde 85 işimizde ise kurumsal olarak sağladığımız yazılımlarla dolaylı yoldan insanların hayatlarına dokunuyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz dağıtım şirketleri şebekeyle ilgili her türlü arızayı, kesintiyi, kayıp-kaçağı akıllı haritalar üzerinden canlı olarak görebilmekteyiz. Bu sayede şirketler hem daha karlı çalışıyor hem de vatandaşın hayat kalitesi yükseliyor ve müşteri memnuniyeti artıyor” ifadelerini kullandı.

Ankara'da 1997 yılında bir emlak ofisinin arka odasında başladığı yazılım yolculuğunda Başarsoft, şu anda, 500 büyük bilişim şirketi arasında 119. sırada, yazılım firmaları arasındaysa 8. sırada yer almayı başardı. Başarsoft 450 çalışanıyla geçen yıl itibarıyla 50 milyon lira ciroya ulaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı