Bakan Yıldız'dan HES açıklaması

Bakan Yıldız'dan HES açıklaması

Bakan Taner Yıldız, havza planlamasına uygun olmayan veya çevreye rağmen sıkıntı doğuran HES projeleri olursa, bir kısmının ayıklanabileceğini söyledi

 

TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Güneydoğu'da halka, elektrik faturalarını ödememelerini söylemediğini belirtti. Bu yönde bir şey söylediğine dair tutanak gösterilmesi halinde istifa edeceğini dile getiren Kaplan, ''Doğru söylemezseniz elektrik çarpar sizi sayın Bakan'' dedi. Kaplan, AK Parti'nin Şanlıurfa'da 10 milletvekili çıkardığını anımsatarak, ''Şanlıurfa'yı hırsızlıkla suçluyorsunuz. Ayıp'' iddiasında bulundu.

Elektriğin yüzde 48'inin GAP'tan sağlandığını ifade eden Kaplan, ''Bu bölgeden elde edilen gelirin yüzde kaçını yatırım yaptınız? Asıl hırsız oradaki kaynağı alıp oraya yatırım yapmayanlardır'' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, hükümetin tasarının hazırlanmasında gereken ciddiyet ve özeni göstermediğini savunarak, komisyonda verilen 150 değişiklik önergesinin, ciddiyetsizliğin göstergesi olduğunu söyledi.

MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker de enerji politikasındaki asıl sorunun dışa bağımlılık olduğunu söyledi.

Enerji piyasasındaki tutumun, dışa bağımlı politikalar yüzünden keşmekeş haline geldiğini savunan Şeker, enerji talebinin yerli üretimle karşılanma oranının giderek azaldığını söyledi.

Şeker, rüzgar, güneş ve jeotermal altyapısının artık harekete geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ise Türkiye'nin enerji politikasının inişli çıkışlı seyir izlediğini, global stratejiden uzak olduğunu öne sürdü.

-Bakü-Tiflis-Ceyhan kapatılmayacak-

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'nin büyümesine ve bunu karşılayacak enerji yapılanmasına hazırlık yaptıklarını söyledi.

Yıldız, Kaplan'ın eleştirilerini yanıtlarken, Türkiye'nin doğusu-batısı, kuzeyi-güneyi olmadığını, bütün vatandaşların her proje üzerinde hakkı bulunduğunu vurguladı. ''Asıl sıkıntı bölge ayrımı yapılmasında'' diyen Yıldız, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının kapatılmasının söz konusu olmadığını belirten Yıldız, hattın 50 milyon ton kapasiteye ulaştığını ve ciddi rezerv aktarıldığını söyledi. Yıldız, hattın İstanbul ve Çanakkale boğazlarının rahatlatılması açısından da stratejik önemde olduğuna işaret etti.

HES'lerin çevreye etkisine ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldız, sayısı az da olsa çevreyle alakalı HES'ler olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın su kontrolünü yaptığını anlatan Yıldız, ''Eğer havza planlamasına uygun olmayan veya çevreye rağmen sıkıntı doğuran HES projeleri varsa, bir kısmının ayıklanması yoluna gidilebilecektir'' dedi.

Yıldız, Türkiye'nin 1 milyon kilometre civarında iletim ve dağıtım hattına sahip olduğunu belirterek, kablo sıkıntısı olmadığını sözlerine ekledi.