“Baraj puanları 140'tan 150'ye çıkarıldı”

“Baraj puanları 140'tan 150'ye çıkarıldı”

Sistem Temel Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, YGS sınavı ve değişen sınav sistemi hakkında Memleket'e konuştu.

Atalay,  “ÖSYM bu yıl önemli bir karar daha alarak Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerine alınacak öğrenci sayılarını sınırladı” dedi.

-Naci Atalay'ı tanıyabilir miyiz?

Naci Atalay Konyalı bir eğitimci olarak 30 yıldır eğitim sektöründeyim. 1980 yılında ODTÜ Fizik bölümünü bitirdikten sonra, eğitimin içerisinde fizik öğretmeni ve kurum işletmecisi olarak görev yaptım. Sistem Koleji ve Sistem Temel Lisesi Yönetim Kurulu başkanlıkları yapıyorum. KTO Karatay Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Üyeliği ve KTO meclis üyelikleri görevlerim oldu. Halen Türkiye Özel Öğretim Kurumları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevim devam ediyor.

img_6708.jpg

-Eğitim işi zor bir iş midir?

Evet. eğitim işi dünyanın en önemli işlerinden biridir. En zor işlerinden biridir. İnsanlığa huzuru, barışı ve mutluluğu getirmenin tek yolu eğitimdir. Bugün devam eden acımasız savaşları yok etmenin bir yoludur. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliktir eğitim. Eğitilmiş insanda sevgi, merhamet, acıma, hoşgörü duyguları gelişir, yaşadığı topluma karşı sorumluluklarını kavrar, ülkesini sevip ona sahip çıkar, toplumu bir arada tutan değerleri benimser. Hani eğitilmiş insandan zarar gelmez derler ya. Genellikle doğrudur. İyi eğitim almış insanlar o ülkenin endüstrisidir, sanayisidir, üniversitesidir, topudur, tüfeğidir, tankıdır, uçağıdır, yani ülkenin geleceğidir, ülkenin yüz akıdır.

-Bu yıl YGS 13 Mart'ta yapılacak. Temel lise öğrencileri ilk kez YGS'ye katılıyor. Bu yıl nasıl bir YGS bekliyorsunuz, kolay mı, zor mu olur?

Bu yıl YGS 13 Mart'ta yapılacak. Yine daha önce olduğu gibi 160 soru sorulacak ve 160 dakika süre verilecek.  Sınavda 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Sosyal Bilimler, 40 Fen Bilimleri sorusu sorulacak. Her soru için verilen süre 1 dakika. Her yıl sınavlar yaklaşırken soruların kolay ya da zor olacağı konusunda söylentiler olur. Bunların tamamı gerçekten bir söylentidir. Sonra bu sınavlar bir sıralama sınavıdır. Sorular zorsa her öğrenci için zor, kolaysa her öğrenci için kolay olacaktır. Önemli olan Türkiye sıralamasında ne kadar öne çıktığınız ve önlerdeki yerinizdir. Temel liseler ilk kez YGS'ye katılıyorlar. Biz Sistem Temel Lisesi olarak öğrencilerimizden Türkiye dereceleri bekliyoruz. Bunu hak edecek bir hazırlık dönemi geçirdik. Önemli bir avantajımız da bize kayıt yaptıran öğrenciler Konya'nın en başarılı ve en çalışkan öğrencileri idi. SBS de 470 ve 495 aralığında puanı alan Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi öğrencileri Sistem Temel Lisesinde sınavlara hazırlandı.

-YGS'ye giren öğrenci sayıları her yıl artıyor. Bu yıl da artış bekleniyor mu? Sınavın içeriğinde ve soru tiplerinde değişiklik bekliyor musunuz?

Uzun yıllardan beri üniversite sınavlarına katılan öğrenci sayılarında her yıl artışlar gözleniyor. Bu öğrencilerden bazıları sınava ilk kez giren lise son sınıf öğrencileri iken bazıları da üniversitede okuduğu halde bölümünü beğenmeyip yeniden sınava giren öğrencilerden oluşuyor. Bu yıl YGS'ye 2.255.386 aday başvuruda bulunda. Geçen yıl bu sayı 2.126.684 idi. ÖSYM yetkilileri sınavın içeriğinde bir değişikliğin olmadığını açıkladılar. Sınavlara katılacak öğrencilerin bir telaşa kapılmalarına gerek yok. Tüm soruların lise müfredatından çıkacağı kesin. Sınavda program dışı, soru sorulmaz. Türkiye'de 114'ü devlet üniversitesi, 76'sı da vakıf üniversitesi olmak üzere 190 üniversite var. Başarılı öğrencilerin en iyi üniversiteleri tercih etmeleri bu üniversitelerin taban puanlarını artıyor.

-YGS'de baraj puanları artırıldı mı, barajı aşmak zorlaştı mı?

Bu yıl yapılacak YGS'de baraj puanları 140'tan 150'ye çıkarıldı. Bu şu anlama geliyor. Geçen yıllarda 160 sorudan 16 net yapan bir öğrenci 140 puan alıp barajı aşıyordu. Bu yıl YGS'de 20 net yapan bir öğrenci barajı aşıp ikinci aşama sınavlarına girebilecek. Baraj puanları çok zayıf öğrencilerle ilgili düzenlemeler anlamına geliyor. İyi öğrenciler 160 sorudan 145-150 net bırakmanın hesabını yapan öğrenciler.

-Tercih sayısı değişti mi, bir de ek puan olayı devam etmekte midir bu konuda bilgi verir misiniz?

Yüksek öğretim genel kurulu eskiden 30 olan tercih sayısını bu yıl 24'e çekti. Genel kurul son tercihlerin adaylarca genelde özensiz yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların, sınava tekrar girişleri artırması ve bu kontenjanların kullanılmaması gibi faktörleri göz önüne alarak 30 olan üniversite tercih sayısını 24 olarak belirledi.

Gençmiş yıllarda bazı okul öğrencilerine ek puanlar verilmekte idi. Örneğin Anadolu öğretmen lisesi, Meslek lisesi, ve imam hatip lisesi öğrencileri bazı bölümleri tercih ettiklerinde ek puanlar alıyordu. ÖSYM bu yıldan itibaren hiçbir 12. sınıf öğrencisine ek puan vermeyecek. Ancak mezunların ek puan hakları kazanılmış hak düşüncesi ile devam edecek. Yine ÖSYM bu yıl önemli bir karar daha alarak Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerine alınacak öğrenci sayılarını da sınırladı. Buna göre Tıp Fakülteleri 40 bin, Hukuk Fakülteleri 150 bin, Mühendislikler 240 bin, Mimarlık Fakülteleri de 200 bin öğrenci alacak.

naci-atalay-2.jpg

-Son olarak YGS'ye katılacak öğrencilere önerileriniz ne olur?

Sınava 11 gün var. Öğrencilerimiz kalan süreyi genel tekrarlar yaparak ve bol deneme sınavı çözerek değerlendirmeli. Bu sınava gerekenden fazla önem verilerek bir kaygı ve telaş oluşturulmamalıdır. Öğrenciler sınava en iyi bildikleri bölümden başlamalı ve en zorlandıkları bölümü en sona bırakmalıdır.

Sayısal tercihi yapacak öğrenciler sosyal bilimlere ait soruları en son çözmeli, eşit ağırlık öğrencileri ise fen bilimleri ile ilgili soruları en sona bırakmalıdır. Sınavda kesinlikle bilinmeyen sorulara cevap verilmemeli. Ya tutarsa mantığı ile sorular cevaplanmamalıdır. Sınav süresi iyi değerlendirilmeli, zor sorulara takılıp kalınmamalı ve son dakikaya kadar sınavda kalınarak yapılabilecek tüm sorulara bakılmalıdır. YGS'ye katılacak tüm öğrencilere başarılar dileriz.

Röportaj- Hüseyin Candan