Gündelik hayatın şifreleri

Gündelik hayatın şifreleri

Selçuklu Belediyesi ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) işbirliği ile düzenlenen İLHAM okumaları 5.yıl 2. döneminde alanında uzman konukların katılımıyla devam ediyor.

İLHAM’ın ikinci hafta konuğu “Gündelik Hayatı Okumak” konulu söyleşisi ile Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı oldu. Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen programa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “İLHAM, TİMAV ve Selçuklu Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir eğitim programı. 480 öğrenci 20 grupta eğitim alıyorlar. Bir müfredat dahilinde çocuklarımıza yeni bilgiler yüklemeye çalışıyoruz. Katılımın yoğun olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Hem Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi hem de TİMAV merkezinde yürütülen programlarla, dönemin sonunda sizlerde hazinenize yeni şeyler katmış olacaksınız” dedi.

Bu tür eğitim programlarının yoğun bir emek istediğini söyleyen Başkan Altay, “Düzenli bir program yürütmek hakikaten zor bir iş. Bu iş için emek sarf eden, gönüllü çalışan hocalarımız mevcut, onların hepsine teşekkür ediyorum. Ayrıca TİMAV’a bu programdan dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Gündelik hayat, sosyal gerçekliğin bir parçasıdır

Gündelik hayatın disipline edilmesi halinde hayatı kolaylaştıracağını söyleyen Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı,  “Gündelik hayat, yeni yeni oluşmaya başlayan, ciddi bir disiplin havası oluşturan bir kavram. Sıradan konuştuğumuz zaman hepimizin bir gündelik hayatı var, koşturuyoruz, sabah kalkıyoruz, işimize veya okulumuza gidiyoruz, bir rutine teslim edilmiş şekilde her gün aynı şeyleri yaparak kendi gündelik hayatımızı tüketiyoruz. Buradan nasıl bir bilim çıkar diye düşündüğümüz zaman, hepimizin sıradan, sıra dışı tükettiğimiz bir şey, bu nasıl disipline olur diye düşündüğümüz zaman orada durmanız gerekiyor. Gündelik hayat adam akıllı disipline olduğu zaman, bir tür şifre çözücü haline gelir. Hayatın nasıl işlediği, nasıl aktığı, gündelik tercihlerimizin neye bağlı olduğu konusunda ciddi bilgiler verir. Örneğin siyasetçiler; muhataplarının, seçmenlerinin gündelik hayat alışkanlıklarını, tavırlarını, tercihlerini bilmeden hiçbir şey yapamazlar, yaparlar ama boşa yaparlar” dedi. “Gündelik hayat, sosyal gerçekliğin bir parçasıdır” diyen Subaşı, “Gündelik hayatı tanımlarken, içinde yaşadığımız toplumun gündelikliğini ve modernliğini doğuran özelliklerini dikkatle gözlemlemek gerekir. Görünüşte anlamsız gibi duran olgular arasında esas olanı yakalamak, olguları düzene sokarak, toplumun değişik perspektiflerini dikkatle izlemek zorunludur. Bunu gerçekleştirirken de gündelik olanı küreselliğin, devletin, teknoloji veya kültürün içine yerleştirmek gerekir” dedi. Programın ardından Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dr. Necdet Subaşı’na İnce Minare biblosu hediye etti. Haber Merkezi