Konya'dan Dünyaya Mevlana İzleri
Karatay Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Konya'nın tanınmış postnîşînleri ve dünyanın çeşitli ülkelerinde Hz. Mevlâna'yı tanıtan konuşmacılar bir araya geldi.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Mevlâna Celâleddin Rumi'nin Konya'ya teşriflerinin 796. yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya devam ediyor. Karatay Belediyesi iş birliğiyle Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, Mevlâna'nın yaşamı, fikirleri ve kültürünün dünyaya nasıl yayıldığına dair bir panelle renklendi.
Panelin açılışında, Mevlâna ve eserlerinin dünya genelindeki etkisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlâna'nın özellikle Batı'da ve Amerika'da gördüğü ilginin oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Ardından söz alan konuşmacılar arasında, Konya'nın tanınmış postnîşînleri olan Mustafa Holat, Fahri Özçakıl ve Nadir Karnıbüyükler, Mevlâna ve Mevlevilik kültürünü anlattılar.
Panel yöneticisi Prof. Dr. Nuri Şimşekler, Konya'nın Mevlâna'ya olan saygısını vurgulayarak, şehrin Mevlâna'nın sicil belgesi olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda uzun yıllar görev yapmış olan Potnişîn Mustafa Holat, Mevleviliğe annesinin hamileyken başladığını anlatırken, Konya esnafının Mevlâna ahlakını nasıl benimsediğine dair örnekler verdi.
Diğer konuşmacılar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Postnişîni Fahri Özçakıl ve Uluslararası Mevlâna Vakfı Postnişîni Nadir Karnıbüyükler de Mevlâna'nın dünya genelindeki etkisini ve Mevlevilik kültürünün tanıtımını anlattılar.
Programa katılan Hz. Mevlâna'nın 22. Kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, modern dünya insanlarının Mevlâna'nın fikirlerine olan ilgisini vurgulayarak, Mevlâna'nın şiir ve beyitlerinin günümüzdeki sorunlara çözüm olduğunu belirtti.
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Mevlâna'nın etkisinin sadece Konya ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, TYB Konya Şubesi'nin Mevlâna ve Mevlevilik üzerine düzenlediği etkinliklere olan katkısını dile getirdi.
Programın sonunda katılımcılara günün anısına katılım belgeleri ve TYB Konya Şubesi yayınlarından olan "Cumhuriyetin 100. Yılında" ve "40 Ambar" kitapları takdim edildi.