Suriye ile ABD'yi rahatsız eden anlaşma

Suriye ile ABD'yi rahatsız eden anlaşma

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Şam'da 4 maddelik bir anlaşma imzaladığı öne sürüldü.

Lübnan’da yayınlanan El Cumhuriyye gazetesi Ankara’daki ABD Büyükelçiliği kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde ABD’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam ziyaretinden rahatsız olduğunu duyurdu.

Habere göre Davutoğlu’nun Şam Ziyareti sırasında Suriye yönetimi ile bir anlaşma sağladı. Amerikalı kaynaklara göre anlaşma şu maddelerden oluşuyor:

1-    İki hafta içinde Suriye’de hükümet değişikliğine gidilecek.

2-    Türkiye, Suriye muhalefetinin bir kısmı ile temasa geçerek hükümete katılmasını sağlayacak.

3-    Temel reformların uygulanmasına derhal başlanması ve 24 ay içinde başkanlık seçiminin yapılması. Bunun öncesinde ise yeni seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda reform yapılması.

4-    Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerle temasa geçebilmesi için iyi niyet göstergesi olarak tankların Hama’dan çekilmesi… Eğer Suriye tarafı 10 gün içerisinde anlaşmayı uygularsa o zaman Türkiye de askeri müdahale veya ambargo ihtimalleri karşısında Suriye’yi korumak için uluslar arası toplum nezdinde temaslarını yoğunlaştıracak.

Türkiye tek başına davrandı!

Ancak Ankara’daki Amerikan kaynaklarına göre ABD,  Ahmet Davutoğlu’nun Esed’e götürdüğü mesajı onaylamıyor.  Çünkü bu anlaşma,  Davutoğlu‘nun ziyaret öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'la üzerinde anlaştığı adımlarla örtüşmüyor.   

Amerikalı Kaynaklar El Cumhuriyye gazetesine “Türkiye tek başına davrandı, Türkiye’nin tavrı uluslararası toplumun Suriye konusundaki tavrını karşılamıyor “ açıklamasında bulundu.