11. Çumra-Lille Yörük şenliği
İki yıllık bir aradan sonra geçtiğimiz pazar 11.si yapıldı Çumra-Lille Yörük şenliği.
Zeki Oğuz
İki yıllık bir aradan sonra geçtiğimiz pazar 11.si yapıldı Çumra-Lille Yörük şenliği. Sanki ilk yıllardaki coşku ve Yörük kültürünün izleri yok gibiydi ama geleneksel hale gelmiş bir şenliğin devam etmesi önemli. Bu yılki şenliğin düzenlenmesine önderlik eden Çumra ve Havalisi Yörük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin çabaları ile eski coşkusuna kavuşacağına inanıyorum.
Fotoğrafçı, gezgin dostlarla bu şenliğe katılmaya karar vermiştik ama onlar önce Yerköprü şelalesine gidip sonra şenliğe katılmaya karar vermişler. Onlarla gidersem şenliğin en coşkulu anlarını kaçıracağımı biliyordum. Bu yüzden torunum Umutcan ile Kuzucu yolu sapağında indik arabadan. İyiki öyle yapmışız çünkü güzel bir sürpriz yaşadık yolda.
Şenlik yeri ile indiğimiz yer arasında 5-6 km.lik bir uzaklık vardı otostop yapacak ya da yürüyecektik. Birkaç araba geçti durmadılar. Yine bir arabaya el kaldırdık epeyce gittikten sonra durdu ve geri geri geldi. Şoför arkadaş Zeki abi diyerek indi arabadan. Şaşırdım, tanımıyordum çünkü, bildiğim ama unuttuğum bir arkadaş mı diye düşünürken kucaklaştık, tanıttı kendini. Burdur Yörüklerinden İsmail Akçay’mış. İnternetten tanışıyorduk ama yüz yüze hiç görüşmemiştik. Bizi geçtikten sonra ya bu olsa olsa bizim Zeki ağabeydir diyerek durmuş. Yanında eşide vardı. Hem şenliğe katılmak hemde benimle tanışmak için Antalya’dan yola çıkmışlar. Birlikte Kuzucu muhtarının evine gittik. Muhtarın evinde bir başka sürpriz bekliyordu. Burdur Aziziye folklör ekibinden Musa Sert’de ordaymış. Onunla da tanışıp bir çay içimi soluklandıktan sonra şenlik yerine doğru yola düştük.
Lille Kuzucu’dan biraz ilerde tam bozkırın ortasında bir yer. Göçer Yörüklerin yol güzergahında olduğu için şenlik burada yapılıyor. Eğer yakın biryerdelerse göçerler de katılıyorlar şenliğe. Şenliğin ilk başladığı yıllarda ağaçlandırma çalışması yapılmıştı ama tabanı sert bir arazi olduğu için ağaçları yeşertmek zordu. Recep Konuk bu zoru da başarmış, şenlik alanının büyük bir bölümünün ağaçlandırılmasını sağlamış.
İsmail ve Musa ile birlikte kara çadırları dolaşmaya başladık. Kimi çadırda çay kimi çadırda saç böreği ikram ediyorlardı. Göçerlerden birkaç ailede gelmişlerdi çocukları ile. Arıkörenlilerin çadırında oturarak onlarla hasret giderdik.
Sodur ekibi bu şenlikte de geleneksel seyirlik oyunlarını oynadılar. Asıl sürprizi ise Burdur Aziziye folklör ekibi yaptı. Ünlü konukları da vardı şenliğin. Milletvekilleri Mustafa Kabakcı ve Hüsnü Tuna, Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Çumra kaymakamı Adem Yazıcı ve Çumra Belediye Başkanı Yusuf Erdem. Mustafa Kabakçı fotoğraf sanatına gönül vermiş bir vekilimiz. Şenlik boyunca güzel kareler yakaladı. Bende onu Hüsnü Tuna’nın portresini çekerken yakaladım.
Çumra çevresinde Urfa, Adana taraflarından gelen tarım işçilerinin kampları vardı. Onların fotoğraflarını çekebilmek için şenlik yerinden ayrıldık ama sanırım henüz gelmemişlerdi, bu yüzden erken bir saatte dönmek zorunda kaldık şehre. Siz bu yazıyı okurken ben AK-YÖR-DER in düzenlediği Akşehir Cankurtaran köyü Deveboynu yaylasındaki Yörük şenliğinden dönmüş olacağım. O şenlikte “Yaylaların Özgür Çocukları Yörükler”adlı bir fotoğraf sergim olacak. Kara bir Yörük çadırında Sultandağlarının zirvesinde fotoğraf sergisi açan ilk fotoğrafçı olacağım sanırım.


