Zeki Oğuz'dan iki kitap tavsiyesi

Zeki Oğuz'dan iki kitap tavsiyesi

Her zaman derim, Çukurova toprağı bereketlidir. Çok değerli yazarlar yetişmiştir o topraklarda...

Zeki Oğuz

DÖNE DÖNE KARACAOĞLAN

MERV’DEN ANAYPAZARI’NA GÜLNAR


Her zaman derim, Çukurova toprağı bereketlidir. Çok değerli yazarlar yetişmiştir o topraklarda. Çoğuyla güzel arkadaşlıklarımız olmuştur. Onlar şehrimize geldikçe uğramadan geçmezler, yılda bir iki kere giderim oralara. Güzel dergiler yayınlarlar. Mutlaka bana da ulaştırırlar, paylaşımcı insanlardır.
İşte bu güzel insanlardan biri de öykücü, şair, araştırmacı yazar arkadaşım, Ali Ozanemre’dir. Çalı’yı yayınladığım dönemde desteğini hiç esirgememişti.
Kitap fuarlarını yazdığımda hep bahsederim. Çantam dolu dolu gittiğim fuarlardan yine dolu çantayla dönerim. Çünkü dönüşte çantamın içi adıma imzalanmış kitaplarla dolu olur. Yine öyle oldu. Bu kere iki önemli kitap vardı çantamın içinde. İki değerli araştırma kitabı. Ali Ozanemre’nin farklı bir bakış açısıyla anlattığı “Döne Döne Karacaoğlan” ve Eğitimci-yazar arkadaşım F.Saadet Bilir’in “Merv’den Anaypazarı’na Gülnar”

Ali Ozanemre yirmibeş yıllık bir eğitimcilik hayatından sonra hukuk fakültesini bitirerek avukat oldu. Öykü ve şiir kitapları var. 2007 yılında yayınlanan “Döne Döne Karacaoğlan” ise Karacaoğlan şiirlerinden yola çıkarak yazılmış makalelerden oluşan,değerli bir araştırma eseri.

Kitap 16.5x24cm. ebadında ve 448 sayfa. Üç bölümden oluşuyor kitap. Birinci bölümde Karacaoğlan’ın kimliği, yararlanılan yazar ve eserler veriliyor. Yararlanılan sanatçılar arasında Karacaoğlan şiirlerini de seslendiren Ruhi Su’da var. Bu bölümde Şemsi Belli’nin Karacaoğlan’a yazdığı, bir şiire yer vermiş.

İkinci bölüm “Sorar Karacaoğlan” üçüncü bölüm “Sever Karacaoğlan”adlarını taşıyor.

Son bölümdeki Karacaoğlan şiirlerinde geçen yer adları ile sekiz sayfalık sözlükde ayrı bir değer katmış bu güzel esere.

Yazar dostlarım Ali F.Bilir ile eşi F.Saadet Bilir fuarın ikinci günü geldiler. Kısa görüşmemiz sırasında F.Saadet Bilir yıllar önce yayınlamış olduğu “Merv’den Anaypazarı’na Gülnar” yapıtını imzalayıp verdi.

2003 yılında yayınlanan kitap 514 sayfa, Gülnar üzerine yapılmış nefis bir yerel tarih, halkbilim araştırması.

F.Saadet Bilir öncelikle bir eğitimci. Bu kitabı da Gülnar Meslek Yüksek Okulunda görev yaparken yazmaya başlıyor ve altı yıllık bir araştırmanın sonucunda kitap ortaya çıkıyor. Kitabın bölüm başlıklarını vermek bile kitap hakkında bilgi verir.

“Gülnar’ın yeri ve konumu, Gülnar adı nereden geliyor, Gülnar’ın tarihi, sosyal yapı, ekonomi, turizm, eğitim, halk kültürü, vb. Tam 17 bölümden oluşuyor kitap. Benim ençok ilgimi çeken bölümler ise turizm ve 54 sayfa gibi geniş bir yer tutan halk kültürü bölümleri oldu.

Değerli araştırmacı, yazar arkadaşım Ali F.Bilir’in “Geçip Giderken” şiirinin dizeleriyle noktalayalım sözü.
“….
Bunu yazmalıyım geçip giderken
Gülnar Söğüt yaylası, bir Yörük evi
Yüzüme vurur aklımdan geçenleri
Parlak, yıldızlı bir gecede
Üşüyüp sarındım sevgimi yeniden”

Döne Döne KARACAOĞLAN
Ali Ozanemre
Yoğunluk Yayınları (2007)

Merv’den Anaypazarı’na GÜLNAR
F.Saadet Bilir
Etik Yayınları (2003)