Rüyalarını ve hayallerini sanata yansıtıyor
Annesi ile gittiği misafirlikte sıkılarak resim çizmeye başlayan güzel sanatlar lisesi öğrencisi 16 yaşındaki otizmli Remzi Yılmaz, o günden beri 7 yıldır resim, 3,5 yıldır da seramik yapıyor- Anne Yılmaz:- "İyi bir hikaye çıkmasını istiyorum ve herkese m
ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Annesi ile gittiği misafirlikte sıkılarak resim çizmeye başlayan güzel sanatlar lisesi öğrencisi 16 yaşındaki otizmli Remzi Yılmaz, o gün başladığı resim tutkusunu 7 yıldır sürdürüyor.
İki yaşında otizmli olduğu tespit edilen Yılmaz, resmin yanında 3,5 yıldır da kil ile üç boyutlu çalışmalar yaparak, hayalindeki kahramanları seramik ile hayata geçiriyor.
Konuşma güçlüğü çeken ancak iç dünyasını sanata aktaran Remzi Yılmaz, en çok canavar ve örümcek çizmekten büyük keyif alıyor ve resim yapmayı çok seviyor. Genç ressamın abisi Tayfun Yılmaz, Remzi'nin seramik eğitimi aldığını belirterek, "Remzi, Caner Yedikardeş'ten 3 yıldır seramik dersi alıyor. Bu çalışmada hocası Remzi'ye çok müdahale etmiyor. Fakat ona yardımcı oluyor. Bu şekilde Remzi doku yapmayı öğrendi." dedi.
- Örümcek ağları kille canlandı
Kardeşi Remzi'nin mahalledeki bakkal amcadan, dizilerden, televizyon ve çevresindeki birçok karakterden ilham aldığını belirten abi Yılmaz, "Yaklaşık iki yıl önce Remzi çok korkunç bir rüya gördü. Rüyasından çok korkarak uyandı ve rüyasında da örümcekler gördüğünü söylemişti. O örümcekleri gördüğünden beri çizimlerinin hepsini örümcek ağlarına benzeyen motiflerin içinde yapıyor." şeklinde konuştu.
Abi Yılmaz, örümcek ağına benzeyen dalga yapısına benzer şekiller çizen ve kil ile yüz heykelleri yapan Remzi'nin çizimlerinin çok başarılı olduğuna inandığını ve bu çizimlerden marka yaratmak için ilk adımı Eylül 2015'de attığını belirterek, "Remzi aslında çok güzel resimler yapıyor ve ileride çok iyi bir sanatçı olacağına eminim. Neden bir markası olmasın dedim. Biz Remzi'ye evde 'Remo' diyoruz. Marka çalışmamız da Remzi'nin yaptığı çizimleri cam ve porselenden bardak ve kadehlere işletip, sunuyoruz." ifadesinde bulundu.
Remzi'nin 28 Nisan'da ilk sergisini "Bir Otistin Güncesi" ismiyle Çağdaş Sanatlar Merkezinde açtığını ve serginin 7 Mayıs'a kadar sanatseverlerce gezilebileceğini belirten Yılmaz, bu sergi ile bir insanın sadece otizmli, engelli, kadın ve erkek olamayacağını, bireyin birden çok kimliği olduğuna dikkati çekti.
"Remzi'nin kimliği de sanatçı ve tasarımcı adayı olması, biz bunu vurguluyoruz bu sergide aslında" diyen Yılmaz, aynı zamanda birçok otizm derneği ve otizm orkestrası ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Remzi Yılmaz'ın annesi Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Yılmaz ise Remzi'ye hafif otizm teşhisi konduğunu, iletişim güçlüğü çektiğini, hiçbir zaman karamsar olmadıklarını ve tüm zorlukları aştıklarını ifade etti.
- "Otizm bir engel değil"
Anne Yılmaz, Remzi'nin yeteneğinden dolayı güzel sanatlar lisesine yönlendirdiklerini ama bunun için mücadele verdiklerini kaydederek, "Kanunlarımızı, yasalarımızı inceledik, orta öğretim yönetmeliğindeki bir değişikliğe gerek olduğunu gördük. Çünkü meslek liselerine engelli çocuklar TEOG sınavı ile öğrenci alıyor. Ama 'güzel sanatlar liselerine niye engelli öğrenci alınmıyor'dan yola çıkarak, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. İlgilendiler sağ olsunlar, hak verdiler ve gerekli yönetmelik değişikliği Temmuz 2015'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve engelli öğrencilerin de güzel sanatlar lisesine girmesi sağlanmış oldu." ifadesini kullandı.
Ailelerin herhangi bir engel olduğu zaman çocuklarında karamsarlığa kapıldıklarını belirten anne Yılmaz, oğlunu hiçbir zaman engelli gibi görmediğini, normal davrandığını, sorumluluklar verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu durumdan kaynaklanan iyi bir hikaye çıkmasını istiyorum ve herkese moral olmasını istiyorum. Bunun bir eksiklik, problem değil de artı olabileceğini göstermek istiyorum. Yeter ki, o artılar bulunsun, keşfedilsin, desteklensin."
AA
Kaynak: