Şehitleri Anma Güne ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Şehitleri Anma Güne ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Donanma Komutanlığınca düzenlenen etkinlikte, şehit yakınları, gaziler, askeri personelin aileleri ve vatandaşların katılımıyla gezi düzenlendi

KOCAELİ (AA) - Donanma Komutanlığınca Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığında, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, şehit yakınları, gaziler, askeri personelin aileleri ve vatandaşlar, TCG KEMALREİS ve TCG TURGUTREİS fırkateynleriyle seyre çıktı.

Gruplar halinde Poyraz Limanı'na getirilen ziyaretçiler, buradan gemilere binerek İzmit Körfezi'ne açıldı.

Program, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin ev sahipliğinde, Deniz Kurmay Yüzbaşı Özcan Muslu komutasındaki TCG KEMALREİS fırkateyninde verilen öğlen yemeğiyle başladı.

Seyir faaliyetleri kapsamında ilk olarak Deniz Kurmay Yarbay Özcan Muslu komutasındaki TCG KEMALREİS ile Deniz Kurmay Albay Hüseyin Temizel komutasındaki TCG TURGUTREİS fırkateynleri arasında posta çantası alıp verme eğitimi yapıldı. Daha sonra Sea Hawk helikopteri tarafından dikey ikmal eğitimi gerçekleştirildi. Gemiler, yangın eğitim tatbikatının ardından dönüşe geçti.

Etkinlikte misafirlere fırkateynler hakkına teknik bilgiler aktarılırken, Donanma Komutanı Veysel Kösele ve eşi İnci Kösele de çocuklara hediyeler verdi.

Seyre, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Kaymakam Adem Yazıcı ve diğer askeri erkan da katıldı.

TCG YILDIRAY denizaltısı, TCG İMBAT hücumbotu ve TCG YÜZBAŞI İ. TULUNAY lojistik destek gemisi, gün boyunca vatandaşlarca ziyaret edildi.

- Çanakkale kahramanı yüzbaşının torunu gemide

Gemide bulunan, Çanakkale Savaşı'nda İngiliz Goliath muhribini batıran Muavenet-i Milliye Gemisi Torpido Yüzbaşısı Ali Haydar Öztalay'ın torunu Çimen Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle kahraman bir dedenin torunu olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Dedesi Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay ile bir arada büyüdüğünü, 12 yaşına kadar yanında olabildiğini belirten Yüksel, "İlkokulda öğretmenimiz dedemi çağırır, sınıfta canlı tarih olarak anılarını paylaşırdı. Gemideki yaşamlarını, savaşı, atılan torpidoları, zaferi anlatırdı" diye konuştu.

Yüksel, dedesinin Kurtuluş Savaşı’nın ilk başlangıcını oluşturan Çanakkale Zaferi'nin mutluluğunu hep paylaştığını ve gözlerinin dolu dolu olduğunu anlatarak, "Çanakkale Savaşı'nı okulda değil dedemden öğrendim canlı bir tarih olarak. Benim ilkokulda arkadaşlarım da ondan öğrendiler. Biz şanslı bir kuşaktık. Kendisinin hatıralarının, notlarının bazıları Osmanlıca, bazıları Türkçe idi. Büyüklerimizin bize anlattıklarıyla kendimizi geliştirdik. Dedemle gurur duyuyorum. "

- "İlk defa savaş gemisi geziyorum"

Çanakkale kahramanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’'ın diğer torunu Melih Öztalay da kendisinin dedesinin yaşadığı yıllarda küçük olduğunu dile getirerek, " Ben çok iyi hatırlamıyorum. Biz İzmit’ten İstanbul’a arabanın önünde kucağında giderdik. Hatıralarımda o kalmış. İki oğlum var. Dedemize layık olmak için çocuklarımıza anlatıyoruz o günleri" sözlerine yer verdi.

Öztalay, gemiyi gezdiği için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

- "Oğlum boşuna şehit olmadı"

Terör örgütü PKK mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada geçen ay şehit olan Piyade Er Arif Subaşoğlu'nun annesi Serpil Subaşoğlu da böyle bir günde savaş gemilerini gezmenin çok gurur verici bir şey olduğunu ifade ederek, "Boşuna şehit olmadı benim yavrum. Bu şehitler olacak ki bu devlet ayakta dursun. Çok gurur verici birşey. Allah herkesten razı olsun. Devletimiz sağ olsun" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :