Timsal Karabekir: "Babam Ermeni çocuklarına sahip çıkardı"

Timsal Karabekir: "Babam Ermeni çocuklarına sahip çıkardı"

Milli Mücadele Kahramanı ve Siyaset Adamı Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, babasının çocukları çok sevdiğini ve Ermeni çocuklarına sahip çıktığını söyledi.

Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Hukukta Gelişim ve Kariyer Gelişim Topluluğu öncülüğünde düzenlenen İstiklal Harbi Konferansı’nda, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Türk askerlerinin yaşadıklarını anlattı.

Programın açılışında KTO Karatay Üniversitesi Hukukta Gelişim Topluluğu Başkanı İzzet Tercan, İstiklal Marşı dizelerini okudu. Recep Gençoğlu’nun seslendirdiği “Çanakkale Şehitleri’ne” şiiri ve öğrenciler tarafından oynanan Çanakkale konulu tiyatro oyunu katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Babası Kazım Karabekir’i henüz yedi yaşındayken kaybettiğini anlatan Timsal Karabekir, “Ben babamı çok az tanıdım. O küçük yaşımda bile unutmadığım hatıraları var. Üç tane evladı var ama aslında binlerce evladı vardı” diye konuştu.

Timsal Karabekir, Kazım Karabekir Paşa'nın arşivinden derlenen fotoğraflar ile gerçekleştirdiği sunumunda, Kurtuluş Savaşı yıllarında birçok zorluğun çekildiğini, Ermenilerin değil, Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını aktardı. Karabekir, “Erzurum'da açılan bir toplu Türk mezarı var. Her birinin üzerinde kanlı Kur'an-ı Kerim parçaları bulundu. Iğdır'daki mezar açıldığında ben de oradaydım. Yine kanlı Kur'an-ı Kerim parçaları vardı ve daha açılmayı bekleyen yüzlerce toplu Türk mezarı var. Bunun karşılığında bizim mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarlığına rastlanılmadı” dedi.

Karabekir, “Osmanlı’nın bağrına bastığı Ermeniler kendi vatandaşlarına zulüm yaptılar. Kazım Karabekir Paşa Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesini düşmandan kurtardı. Erzincan yakılmıştı, babam hatıralarında öldürülen insanlarımızla ilgili şöyle dedi: 'Erzurum’da gördüklerimi Allah kimseye göstermesin'” ifadelerini kullandı.

Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir'in çocukları çok sevdiğini de vurgulayarak, Ermeni çocuklarına sahip çıktığını anlattı. Ermeni çocuklarının Kazım Karabekir Paşa'ya bir kara kalem portresini hediye ettiğini aktaran Karabekir, “O iğrenç yalana, o sözde soykırım yalanına o portre başlı başına bir belgedir. Anadolu’da Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız” şeklinden konuştu.

Program sonunda KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan Timsal Karabekir’in elini öptü, örnek bir Türk kadını olduğunu belirterek plaket takdiminde bulundu.