Türkiye'de Obezite Alarmı: Her 5 Kişiden 1'i Obez

Türkiye'de Obezite Alarmı: Her 5 Kişiden 1'i Obez

TÜİK verilerine göre Türkiye'de obezite sorunu hızla artarken, Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, obezitenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor ve tedavi seçeneklerini açıklıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde her beş kişiden biri obezite sorunuyla karşı karşıya. Obezitenin ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirten Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, obezitenin artmasının nedenlerini sedanter yaşam tarzı ve hazır gıdaların fazla tüketimi olarak açıklıyor.

Obezitenin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sağlık açısından da pek çok zararı olduğunu vurgulayan Toka'ya göre, obezite kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi bir dizi ciddi sağlık sorununun riskini artırıyor. Beslenme alışkanlıklarının önemine de değinen Toka, sağlıklı bir yaşam için alınan kalori ile harcanan kalorinin dengede olması gerektiğini ve aşırı kalori alımının yanı sıra düşük kalori tüketiminin de obeziteye yol açabileceğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 verilerine göre Türkiye, Avrupa'nın en obez ülkesi konumunda bulunuyor. Bu endişe verici duruma dikkat çeken Toka, obezitenin tedavisinde ilk adımın diyet ve egzersizle desteklenen yaşam tarzı değişikliği olması gerektiğini söylüyor. Ancak diyet ve egzersizin yeterli olmadığı durumlarda ilaçlar, endoskopik ve cerrahi tedavilerin uygulanabileceğini ekliyor.

Teknolojideki ilerlemelerin obezitenin yönetimi ve tedavisindeki önemine de değinen Toka, endoskopik tedavilerin giderek popülerlik kazandığını belirtiyor. Mide balonu gibi endoskopik yöntemlerin cerrahi müdahale gerektirmemesi ve hastaların normal günlük aktivitelerine devam edebilmesi gibi avantajları olduğunu vurguluyor.

Sonuç olarak, her hasta için en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesinin ve deneyimli bir hekim kontrolünde kişiye özel tedavi planlarının büyük önem taşıdığını belirten Toka, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatıyor ve toplumda obezitenin önlenmesi için bilinçlendirme ve tedavi çalışmalarının önemine dikkat çekiyor.

Türkiye'de Obezite Alarmı: Her 5 Kişiden 1'i Obez

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler