"Yabancı hekimler araştırma yöntemleri için Türkiye'ye geliyor"
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergönül: - "Pek çok yabancı hekim, bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenmek için Türkiye'ye geliyor"- "Bilim üretmeyen toplumlar gerilemeye, dışa bağımlı olmaya ve yok olmaya mahkumdur. Bu kursun, ulu
İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Önder Ergönül, pek çok yabancı hekimin, bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenmek üzere Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Ergönül, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültelerinin iş birliğiyle ilki 2010'da düzenlenen, "Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri ve Etik Kursu"nun 8'incisinin üniversitelerinde gerçekleştiğini belirtti.
Ulusal ve uluslararası araştırma ağlarını geliştirmek ve uzun vadede sağlık bilimlerinde gelişmiş araştırma merkezlerinin yapılanmasına yardımcı olmak amacıyla organize edilen kursta, 35 kursiyere eğitim verildiğini dile getiren Ergönül, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Koç Üniversitesi arasında kurulan sağlık alanındaki iş birliğinin, uluslararası bir köprü olma ve tıp uzmanlarına değer katma açısından büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
- "Kursiyerler Orta Asya, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu'dan
"Bu yıl 8'incisi düzenlenen bu kurs, sadece sunduğu eğitimle değil, yarattığı uluslararası iş birliğiyle de katılımcılara benzersiz fırsatlar sunuyor." diyen Prof. Dr. Ergönül, kursa Orta Asya, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu'dan gelen yabancı hekimlerin katıldığını ifade etti.
Kursta veri toplama, araştırma tasarımı, istatistik uygulamaları, araştırma ve yayın etiği gibi konulara ağırlık verildiğinin altını çizen Ergönül, şöyle devam etti:
"Teorik ve uygulamalı oturumlardan oluşan kurs sonunda katılımcıların sağlık alanında araştırma tasarlama, istatistiksel ve epidemiyolojik kavramları uygulama, kontrollü veri toplama, istatistiksel değerlendirme, bilimsel yayın hazırlama, bilimsel yayınları değerlendirme, uluslararası iş birlikleri kurma, halk sağlığı konularında araştırma altyapısı oluşturma gibi konularda kendilerini geliştirmeleri amaçlanıyor."
Prof. Dr. Ergönül, kursa her yıl 35 kursiyerin katıldığını ve eğitim veren hocaların da dünyanın en önemli üniversitelerinden geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin bilimsel araştırma tekniklerinin öğretildiği bir kursa ev sahipliği yapması çok önemli. Çünkü bu kurs, pek çok eğitim programından farklı. Kursta araştırmaların nasıl yapıldığı öğretiliyor. Pek çok yabancı hekim, bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenmek için Türkiye'ye geliyor."
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünün de kursa destek verdiğine dikkati çeken Ergönül, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tıpta araştırmanın önemi çok büyük. Hastalıkların teşhisinden tedavisine kadar uzanan sürece hep bu araştırmalar yön veriyor. Bu bilimsel araştırmalar nedeniyle tıpta her geçen gün yeni bir şey değişiyor ve gelişiyor. Hekimler de meslekleri gereği araştırma yapmak, tıbba ve insanlığa katkı sağlamak için çaba sarf ediyor. Bu önemli kurs, benzeri pek çok kurs arasından desteklenmeye değer olarak seçilmiş ve maddi olarak da desteklenmektedir. Etkinlik, ülkemizin bilimsel üretim kapasitesine destek veriyor. Sanayide olduğu gibi, bilimde de üretim çok önemli. Bilim üretmeyen toplumlar gerilemeye, dışa bağımlı olmaya ve yok olmaya mahkumdur. Bu kursun, ulusal kuruluşlarımızın da önemli desteğiyle daha da tanınmasını amaçlıyoruz. Çünkü ülkemiz için çok önemli buluyoruz."
AA
Kaynak: