1 asır önce Konya'nın kahraman kadınları Alaaddin Tepesi'nde yaptıkları eylemle kurtuluş mücadelesini başlattı

1 asır önce Konya'nın kahraman kadınları Alaaddin Tepesi'nde yaptıkları eylemle kurtuluş mücadelesini başlattı

Konya Aydınlar Ocağı’nda Millî Mücadele’nin Kadın Kahramanları’nı anlatan Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, “5 bin Konyalı kadın, Millî Mücadele’de 8 Ocak 1920’de Alâeddin Tepesi’nde miting yaparak işgalci güçleri protesto ettiler” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Millî Mücadele’nin Kadın Kahramanları” anlatıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelen bir günde vatanımızı işgal eden düşmana karşı korkusuzca mücadele eden Türk kadın kahramanlarının hayat hikâyelerini dile getiren Yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, “Kadınlardan konuşulurken, Millî Mücadeledeki kadınlarımızı da hatırlamalı ve anmalıyız. Ve elbette bayramlar, “kutsanıyor” diye küçümsenen kurtuluş günleri de bize en başta vatan için ödenen bedeli, akan kanı, heder olan bir dönemin gençliğini; geleceğe, genç nesillere de örnek olması gereken bir direniş, varoluş iradesini hatırlatmalı, bir şuuru mutlaka hayata geçirmeli” dedi. “Türk milleti, tüm varlığıyla istiklal mücadelesi verirken, Türk Kadını da erkeğinin yanında yer alarak akıl almaz bir gayret ve enerjiyle büyük bir direniş, dayanışma ve kahramanlık göstermiştir” diyen yazar Hüzeyme Yeşim Koçak, Türk kadının faaliyetlerini; Mitinglerde Türk Kadını, Basında Türk Kadını, Cemiyette Türk Kadını, Cephede Türk Kadını olmak üzere dört ana başlık altında dile getirdi.

TAŞIT KOLLARINDA GÖREV ALAN TÜRK KADINI

Nene Hatun, Tayyar Rahmiye, Kılavuz Hatice, Küçük Nezahat, Fatma Seher Hanım (Kara Fatma),
Nazife Kadın, Kastamonulu Şerife Bacı’nın gösterdikleri kahramanlıkları anlatan Koçak, “İstanbul’da Maçka, Zeytinburnu gibi yerlerde bulunan küçük depolardaki top, tüfek ve cephaneler cesurane tedbirlerle kaçırılıyor, oradan da takalar ve teknelerle Zonguldak ve İnebolu’ya getiriliyordu. Buradan kağnılarla, çoğu zaman da hayvan ve insan sırtında Ankara’ya naklediliyordu. Kahraman Türk kadınları bu sevkiyatlarda büyük fedakârlıklar gösterdiler. Top mermilerini sırtlarında taşıyan bu kadınlar bazen öküzü ölen kağnı arabalarını çektiler” diye konuştu.

KONYA’MIZDAKİ KADIN FAALİYETLERİ

Yazar Koçak, Konya’daki kadın faaliyetleri hakkında da şunları dile ifade etti:

- 8 Ocak 1920’de Konya Şerafettin Camii’nde toplanan 5 bin civarındaki Türk kadını, Paris Barış Konferansı’na gönderilmek üzere kararlar almışlardır. Yine 22 Mart 1920’de, Konya’da kadın ve erkek katılımlı büyük mitingler yapılmıştır.

- Prof. Dr. Caner Arabacı, konuyla ilgili şunları söylemektedir: “Konyalı kadınlar, 1920 yılı başlarında Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti’nin Konya Şubesi’ni kurarlar. Şehrin muallime ve diğer okumuş kadınları bu cemiyette örgütlenirler.

- Anadolu Kadınları Müdafaayı Hukuk Cemiyeti Konya Şubesi, Milli Mücadele döneminde hastaneler kurarlar. Bu hastanelerin bütün ihtiyacını kadınlar karşılar. Konyalı kadınlar mahalle mahalle gezerek askerin yiyeceğini, giyeceğini ve bayrakları hazırlarlar.

- Cephede savaşan yiğitlerin arkasında cephe gerisi sağlam olmazsa cephede başarı olunmaz. 8 Ocak tarihinde 5 bin Konyalı kadın, (1923’te şehrin merkez nüfusu 53 bin) şehitler için Şerafettin Camii’nde mevlit okuturlar. Yanlarındaki lokum şekerleri ay yıldız şeklinde hazırlanmış.

- Camide şehitler için mevlit okutulduktan sonra Alâeddin Tepesi’ne çıkıyorlar. Tepede Rumlardan kalma tiyatro binasında toplanan kadınlar işgali protesto etme kararı alıyorlar. Alâeddin Tepesi’nde miting ve konuşmalar yapar, işgalci güçlerin komutanlıklarına telgraf çekerler.

- Yabancı devletlere de protestolarını ulaştırırlar. Hazırlanan bir bildiri de 2. Ordu Komutanı Fahrettin Altay’a verirler. İşgal kabul edilemez düşüncesi savunulur. Böylece büyük bir ‘Kadınlar Mitingi’ gerçekleşmiş olur.

Koçak, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Burada adlarını sayamadığım, isimli isimsiz bütün kahraman kadınlarımızı, annelerimizi minnet, hürmet ve muhabbetle anıyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Ruhları şad, kabirleri pür nur olsun.”

whatsapp-image-2022-03-09-at-10-57-05-1.jpegwhatsapp-image-2022-03-09-at-10-57-05.jpeg

EN GÜZEL HEDİYE KİTAP

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, makale, hikâye ve roman yazarı Hüzeyme Yeşim Koçak’a “Büyük Selçuklu Mirası” adlı kitap hediyesini TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat’la birlikte takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.