10. Ankara Kitap Fuar’ndan kalanlar…

8-17 Ocak tarihleri   arasında ATO Congresium’da 10.  Ankara Kitap Fuarı düzenlendi.

 İlk önce şunu söylemeliyim ki; fuara bu yıl ilginin çok büyük olduğunda pek çok kişi hem fikir. 

Özellikle iki hafta sonunda fuarda bulunan biri olarak,  son yılların en büyük rağbetini gördüğünü söyleyebilirim. Fuarın kapısında oluşan kuyruklar bunun en önemli göstergesiydi. Bazı arkadaşlar yarım saat girişte  sıra beklediklerini söylüyorlardı. Bu durum,  kitapseverler açısından oldukça güzel bir görüntü diye düşünüyor, keşke hep böyle bir manzarayla karşılaşsak demekten kendimi alamıyorum.

Fuara gelenlerin sadece “bakıcı” değil, ellerindeki kitap dolu poşetlerden hem “alıcı” hem de kitap imzalayan yazarlarla yaptıkları konuşmalardan, fuardaki konferanslardan aldığım izlenim iyi birer  “okuyucu” olduğunu göstermekteydi ki, bu oldukça sevindiriciydi.

Kitaba dönük ilgi ve alakanın yoğunluğu,” okumayan bir toplumuz” imajının o kadar da doğru olmadığı kanısını bende güçlendirdi, inşallah bu kanımı doğrulayacak emareler gün geçtikçe artar.  

Fuarda bir çok yayınevi stant kurmuştu. Bilinen yayınevleri her zamanki gibi salonun da en dikkat çekici alanlarında yer tutmuşlardı. Tanınırlığı daha az olan yayınevlerinin standları biraz kıyıda köşede olsa da onların da büyük bir ilgi gördüğünü, kendilerini farklı yayınlarla görünür kıldıklarını gözlemledik.

Fuarların  ziyaretçiler için cezbedici yönlerinden biri de yayınevlerinin yazarlara kitap imza günleri düzenlemesidir.  Ankara 10. Kitap Fuarında da,  pek çok bilinen yazarın yanı sıra genç ümit vadeden yazarların kitaplarının tanıtıldığı, geniş katılımlı, hatta pek çoğunda uzayan kuyrukların olduğu imza günlerine şahitlik ettik.  

Ümit Özdağ, Ahmet Şafak, Özcan Yeniçeri,  Yavuz Selim Demirağ, Metin Turhan,  Lütfi Şahsuvaroğlu, Alirıza Özdemir, Ahmet Haldun Terzioğlu, Hakkı Suat Yılmazer, Osman Çeviksoy, Nazmi Şimşek, Emrullah Özdemir,  Bülent Akyürek, Ebubekir Kurban,  Nihat Genç,  Hulki Cevizoğlu, İhsan Eliaçık, Saygı Öztürk, Mehmet Aycı, Ergun Poyraz, Sinan Meydan, Ayla Kutlu,  Ali Nesin, Atol Behramoğlu, Bekir Coşkun  ve pek çok yazar 10. Ankara Kitap fuarında,  kitap imza gününde yazarlarıyla buluştu…

Ankara Kitap Fuarında dikkat çeken bir şey de bilhassa “Türk Tarihi,  Milliyetçilik, Türkçülük” üzerine kitapların ve bu konuda yazan yazarların büyük ilgi görmüş olmasıydı.

Son dönemlerde  bu konularda kitap çıkaran yayınevlerinin de oldukça yaygınlaştığını bu fuarda  bizzat müşahede ettik.

Bu minvalde yayın yapan Aygan yayınlarına ayrı bir paragraf ayırmak istiyorum. Aygan Yayınlarının, özellikle yazarlarının kitap  imza gününde kitap satışından elde edilen gelirlerinin, Bayırbuçak Türkmenleri- Türkmendağı’na gidecek olması  benim açımdan ayrı bir öneme sahipti. Kitaplardaki kelimeler tarihe not düşmenin yanı sıra, bir hayra bir kutlu davaya da vesile oluyordu.

Aygan yayınları standının diğer bir özelliği  ise gerek stantta duranların gönüllü gençlerden oluşuyor olması,  yazarlarının da neredeyse tamamının oldukça genç bir kadroyu temsil etmesiydi.

 Hasan Kocabey Türkçülük tartışmaları üzerine kaleme aldığı,  “Türkçülük Üzerine Sorular ve Cevaplar”  , İkbal Vurucu  PKK terörünü enine boyuna incelediği  “PKK Terörü Neden Bitmez”, Şükrü Çermik Şehzade Mustafa’yı anlattığı “Saltanat”,  Kağan Bahadır Küçükalcan Türk milliyetçiliğinin en önemli isimlerinden biri olan Atsız’ı kaleme aldığı “Her Devrin Menkubu Atsız”, Oğulcan Özbüyükkaya bir polisiye kitabı olan  “Yolun Sonu İntikam”,  Hakan Boz  sürekli gündemimizde olan ancak pek de ayrıntılı bilmediğimiz Ermeni Meselesini ele aldığı “Yüzüncü Yılında Ermeni Meselesi”,  Emine Kuraç ilginç kurgusuyla tarih bilincini romanına aktardığı “Bir Asya Masalı, Sonsuzluğun İçindeki Pusu”,  Bahadırhan Dinçaslan, adından oldukça söz ettiren  ve ikinci baskısını yapan, “Yeni Nesil Ülkücüler”,   Hüseyin Oğuztürk  atalarımızın ilk alfabelerini kolayca öğrenmemize ışık tutacak “Göktürk Tamgaları”  ve Mustafa Yiğit  iktidarların meşruiyet kaynaklarını Ziya Gökalp’in düşünceleri üzerinden ele aldığı  “Milli İrade, Ziya Gökalp’te İktidarın Meşruiyet Kaynağı” adlı kitaplarını BayırbuCak Türkmenleri için imzaladılar…

Bu imza gününde benim için ilginç bir sürpriz de yaşandı, Ziya Göaklp’in yeğiniyle tanışma fırsatım oldu. Gökalp’in kızkardeş tarafından yeğeni olan Dicle Eroğul hanımfefendinin standa gelip “Gökalp’ın siyasal düşüncelerini” ele aldığım kitabı imzalatması, MHP grup başkanvekili sayın Oktay Vural’ın bizi ziyareti gurur vericiydi. Arkadaşlarımızın, eş dostumuzun bizleri yalnız bırakmaması, bizi motive eden bir başka onur kaynağıydı.

10. Ankara Kitap Fuarı yoğun katılımıyla bize ve tüm kitapseverlere umut verdi. Velhasıl kitap okumak güzeldir…

mustafa-yigit-(1).jpg

mustafa-yigit-(3).jpg

mustafa-yigit-(4).jpg

mustafa-yigit-(5).jpg

mustafa-yigit-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar