10 parmağında 18 marifet

10 parmağında 18 marifet

Nevşehir'de çocukluğunda hayvanları otlatırken, toprağa, ağaç yapraklarına ve çimento kağıtlarına çizimler yaparak resme merak salan ilkokul mezunu Züleyha Yaman, internetten videolarını izleyerek öğrendiği ve icra ettiği ebru, ahşap oyma, hat, rölyef, ta

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Nevşehir'de çocukluğunda hayvanlarını otlatırken, yalnız dolaştığı meralarda vakit geçirmek amacıyla toprağa, ağaç yapraklarına ve çimento kağıtlarına çizimler yapan Züleyha Yaman (30), internetten video izleyerek öğrendiği 18 ayrı alanda ürettiği ürünleri satarak geçimini sağlıyor.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimini sonlandırmak durumunda kalan Yaman, çocukluğunda hayvan otlatırken yaptığı çizimlerini, internetten izlediği videolar sayesinde geliştirmeye başladı.

Zamanla ebru, hat, seramik boyama, takı tasarım, rölyef, ahşap ve granit oyma gibi el sanatlarını internet üzerinden izlediği videolar sayesinde hiçbir eğitim almadan öğrenen Yaman, bir süredir ise kağıt rölyef sanatında eserler üretmeye başladı.

Yaman, granit, ahşap boyama, ahşap oyma, ahşap yakma, mozaik, tabak boyama, ebru, kaligrafi, hat, kağıt rölyef, cam yazma-çatlatma, kara kalem, dekoratif el sanatları, sabun ve taş işleme, hamur rölyef, nikah şekerleri dizaynı, nakış, takı tasarım gibi 18 ayrı alanda ortaya koyduğu eserleri, Nevşehir'deki iş yerinde ve sosyal paylaşım sitesinden yurt içi ve yurt dışına satıyor.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarına ait görselleri sosyal paylaşım sayfasında yayınladığında yurt dışı ve yurt içindeki takipçilerinden eser henüz tamamlanmadığı halde sipariş aldığını, bitirdiği anda gönderim yaptığını aktardı.

El sanatlarıyla uğraşmanın kendisine psikolojik rahatlık sağladığını ve tüm sıkıntılarını unutturduğunu dile getiren Yaman, ülke genelinde davet edildiği birçok kentte çeşitli sanat dallarında sergi açtığını belirtti.

Bir sanat dalında elde ettiği başarının kendisini tatmin etmediğini sürekli olarak öğrenme ve araştırma ihtiyacı içinde olduğunu vurgulayan Yaman, orta öğrenimi tamamlamak için açık öğretime devam ettiğini, hedefinin halk eğitim merkezlerinde öğretmenlik yaparak edindiği tecrübeleri paylaşmak olduğunu ifade etti.

Yaman, "Çocukken, çobanlık yaptığım dönemde toprağa, ağaç yapraklarına, çimento kağıtlarına çizimler yapıyordum. Sonra sanata merak salınca araştırmaya başladım. Şimdi, 18 farklı sanat dalında çalışma yapıyorum. Hala yeni dallar öğrenmek için çalışıyorum." dedi.

Yaman, kağıt rölyef konusunda da kısa sürede kendisini geliştirdiğini ve sanatına kişisel eklemeler yaptığını belirterek, "Kağıt rölyef birçok kişi tarafından yapılıyor ama tasarım ve estetiğe önem veriyorum. Bu nedenle eserin üzerini ortama uygun zirkon taşlarla veya farklı malzemelerle süslüyorum. Bu da meraklıların ilgisini cezbediyor." diye konuştu.

Seçtiği bir tablodaki resmi çoğaltıp çeşitli ölçeklerde kestikten sonra aralarına kürdan yerleştirerek resimleri 12 kat olacak şekilde üst üste yapıştırdığını anlatan Yaman, çeşitli işlemlerin ardından tabloyu üç boyutlu hale getirerek meraklıların beğenisine sunduğunu bildirdi.

- "Unutulmaya yüz tutan sanatları gençlere öğretmeyi hedefliyorum"

Yaman, sanatın başlı başına bir mucize olduğuna ve sanatla uğraşanın kötülük düşünemeyeceğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnsan kendini geliştirmelidir, ben ilkokul mezunuyum ama ortaya güzel eserler çıkarabilmek için gayret ediyorum. Başarılı çalışmalar ortaya çıktıkça fark edilmeniz mümkün oluyor. Çeşitli illerden gelen davetlerle festival ve sergilere katılıyorum. Okumadan bunlar başarılıyorsa eğitim alınca çok daha büyük başarılara ulaşılabilir. Yeniden eğitime döndüm açık öğretim sınavlarına girerek okulu bitirmeye çalışıyorum. Halk eğitim merkezlerinde öğretmen olarak unutulmaya yüz tutan sanatları ve edindiğim tecrübeleri gençlere öğretmeyi hedefliyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı