15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası başladı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası başladı

Hain darbe girişiminde, reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşanan olaylara ilişkin 135’i tutuklu 143 asker hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkadaşı reklamcı Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu 34 kişinin FETÖ'cü hainler tarafından şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki olaylara ilişkin açılan davanın görülmesine başlandı.
İstanbul 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları duruşma salonunda görülecek dava öncesi, yoğun güvenlik önlemi alındı. Cezaevi kampüsü yolunda araçlar durdurularak, aramalar yapıldı. Duruşmada sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından, iddianamenin özetinin okunması bekleniyor. Duruşmanın görüldüğü salon ve yerleşke çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Jandarma ekipleri giriş noktalarında arama yaptı.

Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan Bin 52 sayfalık iddianamede 318 kişi müşteki olarak yer alırken, olayların, darbeci askerlerin eski adı Boğaziçi olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde tanklarla çıkmasıyla başladığı anlatılıyor.

 

 

İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu 30 rütbeli asker, 47 askeri öğrenci olmak üzere toplam 135'i tutuklu 143 kişi sanık olarak yer alırken, sanıkların "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ile "kasten öldürme" suçlarından 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. İddianamede bazı sanıkların, diğer suçlamaların yanı sıra, ''silahla kasten yaralama'', "kasten öldürmeye teşebbüs'', ''mala zarar verme'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Köprüde çıkan olaylarda, darbeci askerlerin emniyet güçlerine ateş açması sonucunda çatışma çıktığı belirtilerek, Üsteğmen Vedat Yıldız, Astsubay İbrahim Gül, Uzman Çavuş Mustafa Çelik, askeri öğrenciler Murat Tekin, Ragıp Enes Katran, erler Burak Dinler ve Kurtuluş Kaya'nın etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.