16 yaşındaki genci "85 liralık ihmal öldürdü" iddiası
İzmir'in Çeşme ilçesindeki bir otelde çalıştığı sırada elektrik çarpması sonucu 16 yaşındaki Hüseyin Coşgun'un hayatını kaybetmesine ilişkin mahkemeye gönderilen bilirkişi raporunda, tesisatta "kaçak akım rölesi"nin bulunmamasının ölüme neden olduğu tespi
İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - İzmir'in Çeşme ilçesinde çalıştığı otelde elektrik akımına kapılan Hüseyin Coşgun'un yaşamını yitirmesine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, ölümün "kaçak akım rölesi"nden kaynaklandığı belirtildi.
Hüseyin Coşgun'un (16) Temmuz 2016'da çalıştığı otelin bar bölümünde elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından hakkında dava açılan otelin teknik işler sorumlusu İbrahim B. ve idari işler sorumlusu Kasım A'nın tutuksuz yargılandığı Çeşme 1. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen bilirkişi raporunda, gencin ölümüne ilişkin detaylar yer aldı.
Adli Tıp Kurumunun, Coşgun'un hayatını kaybetmesine ilişkin hazırlanan ve 7 profesör, 2 doçent ile bir uzmanın oy birliğiyle kabul ettiği otopsi raporunda, "Kişinin ölümünün vücudundan elektrik akımı geçmesi ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana gelmiş olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur." tespitine yer verildi. Bilirkişi raporunda da Coşgun'un ölüm nedeninin "elektrik çarpması" olduğunun kesinleştiğine işaret edildi.
Coşgun'un otelin bar bölümünde yaşamını yitirmesinin nedeninin, bu kısımda elektrik tesisatında "kaçak akım rölesinin" bulunmaması olduğunun kaydedildiği bilirkişi raporunda, sanık İbrahim B'nin de yargılama aşamasında verdiği ifadeyle bu durumu doğruladığı vurgulandı.
Olay yerini inceleme tutanağında da barın elektrik tesisatında "kaçak akım rölesi"nin olmadığına ilişkin detayın aktarıldığı raporda, "Kaçak akım rölesi eksikliği olmasaydı, yani elektrik tesisatında doğru seçilen ve monte edilen kaçak akım rölesi olsaydı, kesinlikle ölüm olayı hatta yaralanma dahi meydana gelmezdi. Diğer bir ifadeyle bir mühendislik gerçeği olarak, eğer bir yerde elektrik çarpması sonucu insanın zarar görme durumu var ise orada elektrik tesisatında kaçak akım rölesi mevcut olmadığı bellidir." ifadeleri kullanıldı.
- "En kaliteli kaçak akım röle fiyatı 85 lira"
Raporda, Coşgun'un ölümüne neden olarak "kaçak akım rölesi"nin olmamasının heyet tarafından da kesin kanaat oluşturduğuna yer verilerek, şu tespitler yer aldı:
"Mevzuatın kullanılmasını zorunlu kıldığı kaçak akım koruma rölesinin elektrik tesisatında bulunmaması durumunda ilave edilmesi mümkün müdür? Mümkündür. Elektrik tesisatı ilk yapılırken veya sonradan ilave edilirken fazla işçilik gerektirmeden, yaklaşık bir saatlik işçilikle monte edilebilir. Kaçak akım röleleri çok pahalı malzeme midir? Hayır. Kaza tarihinde değil, bugün için en iyi marka, en kaliteli kaçak akım röle fiyatı 85 lira civarındadır. Yani herhangi bir iş yerinde yönetim kurulunun izni onayı olmasına gerek olmadan işveren vekilinin veya elektrikten sorumlu yetkilinin zorlanmadan yaptırılabileceği ya da yapılabileceği bir iş emniyeti tedbiri olduğu açıktır."
- Sanıklar ve otel yönetimi asil kusurlu
Coşgun'un iş kazasında hayatını kaybetmesinde doğrudan etkili olduğu kanaatine varılarak sanıklar İbrahim B. ve Kasım A. ile şirketin (otelin) yönetim kurulunun "asli kusurlu" oldukları belirtilen raporda, gencin ise kusuru bulunmadığına yer verildi.
Hüseyin Coşgun ailesinin avukatı Ülkü Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaya ilişkin 2 ayrı bilirkişi raporunda birbirinden farklı kusurların tespit edildiğine dikkati çekti.
Olayın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçtiğini hatırlatan Doğan, "Bilirkişi raporunda, ailenin tek evladı olan Hüseyin'in ölümüne sebebiyet veren ihmalin, '85 liralık kaçak akım rölesinin olmaması' tespiti doğru bir tespit. Biz de olayın en başından beri bunu savunuyoruz. Bu röleyi takmayan ve Hüseyin'in ölümüne neden olan sanıkların bir gün bile nezarethanede kalmamasına aile çok üzülüyor." dedi.
- Olay
İzmir'in Çeşme ilçesinde 15 Temmuz 2016'da komi olarak çalıştığı otelde elektrik akımına kapılan 16 yaşındaki Hüseyin Coşgun yere düşmesinin ardından sağlık görevlilerince Çeşme Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Buradan da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Coşkun, 22 Temmuz 2016'da hayatını kaybetmişti.
Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, tutuksuz sanıklar otelin elektrik teknisyeni İbrahim B. ve otelin idari işler sorumlusu Kasım A. hakkında "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla Çeşme 1. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.
AA
Kaynak: