2. Abdülhamid Han Türbesi 9 Şubat'ta açılacak

2. Abdülhamid Han Türbesi 9 Şubat'ta açılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, restore edilen 2. Abdülhamid Han, Sultan 2. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın medfun olduğu Sultanahmet'teki türbenin, 9 Şubat Cuma günü ziyarete açılacağını bildirdi- Restorasyon çalışmalarını inceley

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, belediye tarafından restore edilen 2. Abdülhamid Han, Sultan 2. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın medfun olduğu Sultanahmet'teki türbenin, 9 Şubat Cuma günü açılacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Uysal, 2. Abdülhamid Han, Sultan 2. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın medfun olduğu türbedeki restorasyon çalışmalarını inceledi. Uysal'a, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de eşlik etti.

Yılmaz'ın türbe hakkında bilgi aktarımından sonra restorasyon çalışmaları incelendi. Çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi alan Başkan Uysal, türbede okunan Yasin-i Şerif'i dinledi ve dua etti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve imzalanan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan türbedeki çalışmalarda sona gelindi.

Uysal, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, burada, ebedi istirahatgahlarında yatan ecdadı saygıyla andığını belirtti.

Bu türbede kabri bulunan üç sultan ve 19 hanedan üyesine Allah'tan rahmet dileyen Uysal, şu bilgileri verdi:

"Türbe daha çok 2. Abdülhamid Han Türbesi olarak biliniyor ama burada üç önemli Osmanlı padişahının kabri bulunuyor. 2. Abdülhamid Han, Osmanlı Padişahı olması yanında İstanbul'un yeniden imarı ve inşası adına da çok önemi bir isim. İstanbul'un yeniden inşasına baktığımızda bu isimlerin başında 2. Abdülhamid Han'ı görürüz. Bizler de 2. Abdülhamid Han'ı daha iyi tanımak ve anlamak adına ölümünün 100. yılını vesile saydık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu hafta içerisinde önemli organizasyonlar yapacağız. Konferanslar ve fotoğraf sergileri düzenlenecek. Bunlardan en önemlisi cuma sabahı Sultanahmet Camisi'nde sabah namazının ardından çorba dağıtılacak ve türbe ziyareti yapılacak. Üsküdar, Eminönü ve Sultanahmet gibi meydanlarda da vatandaşlarımıza geçmişi Abdülhamid Han'a dayanan Hamidiye Suları'ndan ikram edilecek. Türbede kabri olan ecdadımızın hatırlanması adına bu organizasyonları çok önemsiyoruz."

- Müze özelliği de var

Belediye Başkanı Uysal, türbedeki restorasyonun titiz bir çalışmayla yürütüldüğünü ve türbenin 9 Şubat Cuma günü ziyarete açılacağını bildirdi.

Geçmişten bugüne türbe için emeği geçenlere teşekkür eden Uysal, "İstanbul'un yöneticileri olarak bu tür işlerin önemli görevlerimizden olduğunu düşünüyorum. Geleceğimizin daha doğru planlanması adına geçmişimizi iyi okumamız gerekiyor. 'İstanbul'da yeniden şehirleşme nasıl olmalı?' dersek önce geçmişimize bakıp geçmişimizde yapılanları iyi değerlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Uysal, türbenin aynı zamanda müze özelliği de taşıdığını ve o dönemin önemli devlet adamlarından gönderilen hediyelerin türbede yer aldığını ifade ederek, 3. Napolyon'un hediyesi iki saat ve Kraliçe I. Victoria'nın hediyesi avizenin de türbede bulunduğunu aktardı.

Belediye Başkanı Uysal, türbede çalışmalarını sürdüren altın varak ustasıyla da bir süre sohbet ederek, altın varak çalışması yaptı.

- Türbede yapılan çalışmalar

Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında 3 milyon lira harcandı. Çalışmalar sırasında türbenin duvar ve zeminindeki yüzeyler temizlenerek, orijinal katmanlar ortaya çıkartıldı, türbeyi çevreleyen tüm duvarlarda sağlamlaştırma yapıldı.

İmparator 3. Napolyon'un hediyesi 2 saat bir aylık bakımın ardından çalışır hale getirildi, saat altın varakla kaplandı.

Kraliçe I. Victoria'nın hediyesi avize, tüm parçaları sökülerek temizlendi, bakımı yapılarak, tekrar yerine takıldı. Avizenin bakımı için 6 kişilik bir ekip, bir ay süreyle çalıştı.

Ayrıca türbedeki tüm kurşun kaplamalar yenilendi. Türbe zeminine sonradan döşenen imitasyon tuğla döşemeler sökülerek, özgün tuğla döşemesi ortaya çıkarıldı. Tüm türbe iç mekanına raspa yapılarak özgün boya katmanı ve özgün nişler ortaya çıkartıldı. Kubbedeki yapısal çatlaklar ile sıva ve rölyef altı çatlaklar onarıldı. Kubbe alemi yerinden sökülüp, temizlik ve bakımı yapılarak yerine yerleştirildi.

Allah, Hazreti Muhammed, Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman, Hazreti Ali ile Hazreti Hasan ve Hüseyin'in yazılı olduğu 8 ayrı ahşap levha, bakım ve koruma işleminden sonra altın varak ile kaplandı. Hud Suresi'nden bir ayet yazılı mermer kitabe de altın varakla kaplandı. Dış cephe ve hazire alanındaki bütün mermerlerin temizliği yapıldı. Dış cephe demirleri temizlenerek boyandı. Tüm ahşap kapı, pencere ve kepenkler yerinden sökülerek restorasyonları yapıldı, camları değiştirilerek yerine monte edildi.

Kütüphane tavanındaki çatlaklar onarıldı, iç cephe boyası yapıldı, muhdes kapılar sökülerek özgün kapılar imal edildi. Türbenin yangın, kamera, alarm sistemi kuruldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı