2017 Yılı Para ve Kur Politikası
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, soruları yanıtladı: (1)- "Yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması, finansman kararlarında Türk lirasının esas alınması son derece önemli. Bu nedenle buradaki yaklaşımı Merk
ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması, finansman kararlarında Türk lirasının esas alınmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Bu nedenle buradaki yaklaşımı Merkez Bankası olarak destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde elimizdeki araçları kullanarak Türk lirasının değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde biz de desteğimizi veriyor olacağız." dedi.
Çetinkaya, Bankanın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gelecek yıla ilişkin politikalarında, fiyat istikrarına ulaşılmasını içeren ana çerçeveyi korumaya devam ettiklerini dile getiren Çekinkaya, bu kapsamda enflasyonda orta vadede yüzde 5'lik hedefi koruyan, bunun yanında finansal istikrarı gözeten, elindeki tüm araçları bu çerçevede kullanan bir politika duruşunu sürdüreceklerini ifade etti.
Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizden Türk lirasına dönüş çağrısıyla başlayan kampanyalara Merkez Bankasının yaklaşımının sorulması üzerine, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Çetinkaya, bunun Merkez Bankası için de ana önceliklerden birisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması, finansman kararlarında Türk lirasının esas alınması son derece önemli. Bu nedenle buradaki yaklaşımı Merkez Bankası olarak destekliyoruz. Zaten Merkez Bankasının temel amacı olan fiyat istikrarının sağlanması Türk lirasının değerinde kullanımını destekleyecek en büyük çaba. Bunu da elde edebilmek için önümüzdeki dönemde elimizdeki araçları kullanarak Türk lirasının değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde biz de desteğimizi veriyor olacağız."
- "Uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımlarını tamamlamayı planlıyoruz"
Çetinkaya, başka bir soru üzerine de Türk bankalarının altyapı projelerine önemli miktarda kredi sağladığına dikkati çekerek, proje finansman kredilerine ve projelere dayalı olarak menkul kıymetleştirmelerin gerçekleştirilmesinin gündemde olduğunu söyledi.
Buradaki amacın bir yandan sermaye piyasalarının gelişmelerine katkıda bulunmak, bir yandan da banka bilançolarının esnekliğini ve seyyaliyetini artırmak olduğunu ifade eden Çetinkaya, bu yönde çalışmalar yürütüldüğünü ve öncelikli hedefin bu piyasanın oluşması olduğunu belirtti. Çetinkaya, Merkez Bankası olarak Menkul Kıymetleştirme Piyasası açılmasının sermaye piyasalarının derinleşmesi açısından olumlu olacağını değerlendirdiklerini kaydetti.
Çetinkaya, sadeleşme konusunda da aynı duruşu koruduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Marttan itibaren sadeleştirme amacıyla önemli adımlar attık. Burada küresel bir risk iştahı da bizim açımızdan destekleyici oldu. Hangi noktadayız? Sadeleşme açısından hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde etmiş durumdayız. Likidite yönetimimiz çok daha öngörülebilir hale geldi. Yüksek frekanslı para politikası uygulamıyoruz. Sadeleşmenin temel amaçlarından biri bu. İki politika kararı arasında para politikası duruşumuzu değiştirmiyoruz. Öngörülebilirlik ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliği anlamında aslında önemli bir mesafe katetmiş durumdayız. Para Politikası Kurulu önümüzdeki dönemde süreci değerlendirecektir. Uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımlarını tamamlamayı planlıyoruz. Artık geldiğimiz noktada sadeleşme ve bitiş tarihinden ziyade ki bu çok uzak bir tarih olmayabilir, para politikasının duruşuna odaklanılması daha sağlıklı olabilir. Çünkü bu anlamda süreci önemli bir ölçüde tamamlamış durumdayız."
(Sürecek)
AA
Kaynak: