2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Işık:- "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Bu ne şu partinin ne bu partinin ne şu kesimin ne bu kesimin... Hayır. Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Atatürk'e yönelik uzatılan her dile, Türk Tarih K

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Bu ne şu partinin ne bu partinin ne şu kesimin ne bu kesimin... Hayır. Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Atatürk'e yönelik uzatılan her dile, Türk Tarih Kurumunun, Türk Dil Kurumunun veya Yüksek Kurumun cevap vermesini beklemeden hepimiz ortak tavır koymak durumundayız. Bu, bizim bu ülkenin bir vatandaşı olarak önemli görevimizdir." dedi.

Işık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kendisine bağlı kurumların bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Fikri Işık, kurum ve kurullara Atatürk'ün mirasından dolayı gelen paraların harcanmasına yönelik eleştiriler bulunduğunu hatırlatarak, "Bu eleştirilere kısmen katılmıyor değilim. Doğru. Daha fazla çalışma yapmalıyız. Atatürk'ü, Atatürk'ün mirasının korunmasını, tarih bilincini, dil konusundaki farkındalığı, bütün bunlarla ilgili daha fazla çalışma yapma ihtiyacımız var. Bu biraz kurumsal kapasiteyle ilgili. Bu konuda sorumluluk bana tevdi edildiğinden itibaren arkadaşlarımızla yoğun çalışıyoruz." diye konuştu.

İhtiyaç duyulduğunda, hem Türk Dil Kurumu hem de Türk Tarih Kurumuna, İş Bankası'ndan dolayı gelen nemaları, geliri kullanmakta tereddüt etmediklerini belirten Işık, bundan sonra bu konuda daha yoğun bir çalışma yapmak, özellikle gençlere ulaşmak, gençlerin tarih bilincini, dil konusundaki farklılıklarını, Türkçe'nin güzel, doğru kullanılması konusundaki çalışmaları artıracaklarını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, "Şu anda CHP İş Bankası gelirlerinden pay alıyor mu? Bunu lütfen söyleyin" şeklinde beyanının olduğunu aktaran Işık, "Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun Atatürk'ün mirasından dolayı elde etmesi gereken gelirler, kurumlarımızın hesabına düzenli olarak yatıyor. Bunun dışında İş Bankası ile CHP'nin bir gelir ilişkisi var mı bunu benim bilmem mümkün değil. Bu, bankaların ticaret sırları dolayısıyla sorduğumuz bir şey de değil. Burada bizim yapacağımız tek şey, CHP'nin beyanlarına itibar etmektir. CHP, 'Bizim böyle bir gelirimiz yok' diyorsa, doğrudur. Makbul bir açıklamadır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin birkaç defa bu gelirlerin kendilerine verilmesine yönelik birtakım girişimlerde bulunduğunu aktaran Başbakan Yardımcısı Işık, bu konuda 1966 yılında bir mahkeme sürecinin olduğunu ve mahkemenin reddettiğini bildirdi.

1973 yılında "Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmaktan çıktıkları" savıyla kurumlara karşı bir dava daha açıldığını ve yine mahkemece reddedildiğini ifade eden Işık, aynı şekilde İş Bankası'nın, özellikle kurumlara 1977 ve 1978 yılı gelirlerini vermemekte ısrar etmesi üzerine bu defa kurumlar tarafından dava açıldığını ve kazanıldığını, 1993 tarihli talimatla CHP tarafından İş Bankası'na gönderilen talimatla gelirin, kurumlara ödenmemesi talep edildiğini ve yine kurum tarafından açılan dava sonucunda reddedildiğini kaydetti.

Bakan Işık, Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda bankanın, temettü gelirlerinin Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna eşit olarak verilmesi konusunda bugüne kadar farklı hiçbir uygulama olmadığına vurgu yaptı.

- "Türkiye, bu sert gücünü kullanmaktan çekinmedi, çekinmeyecektir"

"Bir gece ansızın gelebiliriz" ifadesinin iyi anlaşılması gerektiğine işaret eden Işık, şunları söyledi:

"Türkiye, bölgesi öyle çok güllük gülistanlık olan bir bölge değil. Bu bölgede sizin, yumuşak gücünüzün yanında sert gücünüzün de devamlı masada olması ve bölgeye yönelik hesap yapanların, Türkiye'nin sert gücünü de hesaba katmak zorunda olması gerektiğini ifade eden bir açıklamadır. Gerektiğinde Türkiye, bu sert gücünü kullanmaktan çekinmedi, çekinmeyecektir."

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu'nun, "Sayıştay bulgusunu ifade eden yüzde 10'u aşan kısımla ilgili Kamu İhale Kurumundan izin alma zorunluğu" konusunda bir sorusu üzerine Işık, bu konuyla ilgili dün Kamu İhale Kurumuna izin için gerekli yazıyı imzaladığını ifade etti.

Bakan Işık, bu yıl için gerekli başvurunun Kamu İhale Kurumuna yapıldığını belirtti.

Milletvekili Kuşoğlu'nun, "bazı giderlerin Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından gerçekleştirilmesinin nedeni" şeklinde sorusuna cevap verirken de Işık, "Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırmalar Merkezi ile Yüksek Kurum'un bünyesinde hep aynı hizmet binasını kullanıyor. Bundan dolayı Maliye Bakanlığının, aynı hizmet binasında hizmet veren kurumların gelen yönetim giderlerine ait ödenekleri Yüksek Kurumun bütçesine tahsis ediyor. Dolayısıyla Yüksek Kurum, o bütçeden onların giderlerini de karşılıyor." ifadesini kullandı.

- "Kesinlikle ortak tepki vermek durumundayız"

"Şu ana kadar sadece Atatürk konulu 21 adet kitap yayınlanmış. 30 adet kongre, sempozyum, panel, konferans yapılmış. Atatürk ile ilgili konusu suç teşkil eden suçlamalarla ilgili Cumhuriyet Savcılığına özellikle suç duyurusunda da bulunulup, basına da bu konuda bilgi verilmiş." diyen Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Bu ne şu partinin, ne bu partinin, ne şu kesimin ne bu kesimin... Hayır. Atatürk, bütün Türkiye'nin ortak değeridir. Atatürk'e yönelik uzatılan her dile, Türk Tarih Kurumunun, Türk Dil Kurumunun veya Yüksek Kurumun cevap vermesini beklemeden hepimiz ortak tavır koymak durumundayız. Bu, bizim bu ülkenin bir vatandaşı olarak önemli görevimizdir. Elbette düşünce özgürlüğü kapsamı dışında kalan hakaret, Atatürk'ün manevi şahsiyetini tahkir eden her türlü girişime, kesinlikle ortak tepki vermek durumundayız. Bunun için kurumlarımızın yaptığı takdire değer. Ama kurumlarımızın bu konuda bir şey yapmasını beklemeden hep birlikte ortak tepki vermek durumundayız. Türkiye'nin ortak değerlerini tartışma konusu yapmamak durumundayız. Bir siyasal çekişmenin tarafı, bir münazaranın tarafı haline getirmemek durumundayız. Burada da bütün toplum olarak çok ciddi bir hassasiyeti birlikte ortaya koymalıyız."

- "HDP'nin Meclisten dışlanması diye bir derdimiz yok"

RTÜK'te HDP'ye düşen üye sayısına ilişkin soru üzerine de Işık, şu yanıtı verdi:

"HDP'nin Meclisten dışlanması diye bir derdimiz yok. Ama tüm demokratik ülkelerin ortak tavrı terörü, şiddeti öven terörü ve şiddeti mazur gören hiçbir siyasi partinin sadece Türkiye'de değil, hiçbir demokratik ülkede yeri olmaz. Bu noktada HDP'nin kendisine yaptığı kötülüğü, diğer hiçbir siyasi partinin HDP'ye yapma imkanı da yoktur, şansı da yoktur, başka hiç kimse de böyle bir kötülüğü yapamaz. Aslında HDP, 7 Haziran seçimleriyle çok büyük bir fırsatı ve şansı yakalamıştı. Ama ondan sonraki süreçte maalesef terör örgütünün vesayetinden kendisini kurtaramaması, terörle arasına mesafe koyamaması sonucunda elbette bir hukuk devleti olan, bir demokratik ülke olan Türkiye'nin kurumlarının bu noktada gerekli işlemleri yapmasını demokratik sisteme aykırı olarak ifade etmek bence doğru değildir."

Türk Dil Kurumu tarafından 2014 yılında Türkçe-Kürtçe, Kürtçe-Türkçe sözlüklerden 50 bin adet basıldığını ve 7 bin adedinin de satıldığını belirten Işık, 2009'da Türkçe-Ermenice Ermenice-Türkçe lügatın iki cilt halinde 4 bin adet basıldığını ve bundan da bin 500 adet satıldığını anlattı.

Bakan Işık, Boşnakça-Türkçe sözlükten bin 500 adet basıldığını, Gürcüce-Türkçe, Romence-Türkçe, Türkçe-Tatarca sözlük çalışmalarının da devam ettiğini, Makedonca-Türkçe, Bulgarca-Türkçe, Arnavutça-Türkçe çalışmalarının da sürdürüldüğünü bildirdi.

"Bu ülkeye ait hiçbir rengin kaybolmaması bizim en temel önceliğimizdir." diyen Işık, toprakların çoraklaştırılmaması gerektiğini, bütün renklerin Türkiye'de idame ettirilmesinin kültür zenginliği olarak görüldüğünü kaydetti.

- "Mümkün olduğu kadar kararları oybirliğiyle almaya çalıştık"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, "İçiniz rahat mı? Kararlarınızda şimdiye kadar objektif, bağımsız davrandınız mı?" sorusuna karşılık, "Her şeyi deyin ama bunu demeyecektiniz." ifadesini kullandı.

RTÜK'te AK Parti'nin, 2 yıldır 4 üye ile çalıştığını hatırlatan Yerlikaya, partilerin kontenjanlarından seçilen milletvekillerine bakıldığında RTÜK'te 4 AK Parti, 2 CHP, 2 MHP ve bir de HDP'den üyenin bulunduğunu aktardı.

Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Aldığımız kararların kahir ekseriyeti bütün partilerin kontenjanlarından seçilen arkadaşlarımızın konsensüsüyle alınmıştır. Bu aldığımız kararların da yine kahir ekseriyeti ya ailenin korunmasıyla ilgili ya çocukların ve gençlerin korunmasıyla ilgilidir. Son zamanlarda merdiven altı televizyonlarda çıkan erotik yayınlar, din istismarcısı kanallar, bal satıcısı, sahte ilaç, telefon satıcısı gibi kanallar ve bunlarla ilgili alınan kararların hepsi de oybirliğiyle alındı. Benim tarafsız olmam konusunda RTÜK'teki arkadaşlara da sorarsanız bilirler. Mümkün olduğu kadar kararları oybirliğiyle almaya çalıştık. Dolayısıyla bunu kabul etmiyorum."

HDP'li üyenin, RTÜK üyeliğinin düşmesi konusunda bir soru üzerine de Yerlikaya, "Biz 7 Haziran'a göre seçildik. İki yıl süreyle AK Parti'nin 4 üyesi vardı. 1 Kasım seçimlerine göre AK Parti kontenjanından 5 üyenin olması lazım. Ama hiç kimse ses çıkarmadı. Bu şekilde devam etti. Bizim yasamızda, 'O andaki Meclis konjonktürüne göre seçilir' diyor. Şimdi yeri boşalan üyeler oldu, onların yerine bu durum da düzeltildi. Burada kimseye haksızlık yapılmadı. Bu konuyla ilgili kimseye bir şey söylemedik. Şimdi de olan budur." ifadesini kullandı.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün, "Sıfır üyemiz olması normal mi?" şeklindeki sorusu üzerine RTÜK Başkanı Yerlikaya, "Yasada olanı aktardım. O, ayrı bir tartışma" dedi.

Bunun üzerine Kürkcü, "Ama hakkımı istiyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, RTÜK, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumunun 2018 yılı bütçeleri kabul edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı