2025 yılı bütçesinde en büyük pay eğitim ve sağlığa

2025 yılı bütçesinde en büyük pay eğitim ve sağlığa

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı bütçe teklifinin temel rakamlarını açıkladı. Yılmaz, bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Ayrıca bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının %3,1 olarak öngörüldüğünü ifade etti.

"Deprem bölgesi için 584 milyar lira ödenek ayrılacak"

Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremin etkilerinin giderilmesi için bütçeden 584 milyar lira ayrıldığını açıkladı. Bu kaynağın Afetlere Dirençli Şehirler Projesi kapsamında kullanılacağını ve projeye toplam 120 milyar lira tahsis edildiğini dile getirdi.

"En büyük pay yine eğitime ayrıldı"

Eğitim bütçesinin 2025 yılında 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltildiğini açıklayan Yılmaz, eğitime ayrılan bu bütçenin merkezi yönetim bütçesinin %14,8'ini oluşturduğunu vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ise 1 trilyon 452 milyar liraya çıkarıldı.

"Sağlık ve sosyal yardım bütçeleri genişliyor"

Sağlık alanına 2 trilyon 435 milyar lira kaynak ayrılacağını söyleyen Yılmaz, sosyal yardımlar için de 651 milyar lira ödenek tahsis edildiğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların daha ucuz elektrik ve doğalgaz kullanabilmeleri için 472 milyar lira kaynak ayrıldığı açıklandı.

"Savunma harcamaları 913,9 milyar lira olarak planlandı"

Yılmaz, savunma harcamaları için 913,9 milyar lira, iç güvenlik için ise 694,5 milyar lira ödenek ayrılacağını açıkladı. Savunma ve güvenlik sektörüne toplamda 1 trilyon 608 milyar lira kaynak tahsis edileceğini belirtti.

"Tarıma ve reel sektöre büyük destek"

Tarımsal destek programları için 135 milyar lira, reel kesim destekleri için ise 561 milyar lira ödenek ayrılacağı açıklandı. Bu destekler kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim ödemeleri, tarımsal kredi sübvansiyonları ve esnaf kredilerine yönelik ödenekler yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.