5.5'lik deprem daha büyüklerini tetikleyebilir mi?
Denizli'nin Acıpayam ilçesi merkezli 5.5 büyüklüğünde deprem başka depremleri tetikleyebilir mi? Uzmanlar Acıpayam depremi için ne diyor? Halk evlerine girebilir mi? Uzmanlar deprem sonrası sıcağı sıcağını uyarılarda bulundu...
5.5 büyüklüğündeki Acıpayam merkezli depremin ardından en büyükleri 4.8, 4.5 ve 4.2'lik 28 artçı sarsıntının yaşanması bölge halkında endişeye yol açtı.
Deprem uzmanları bölge halkını evlerine girmememeleri ve hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyardı.
Kocaeli Üniversitesi'nde Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Şerif Barış, korkutan depremle ilgili şunları söyledi:
''5,5 kuvvetli bir deprem. Derinliği 10-12 km civarında verilmiş. Dayanıksız binalarda hasar yapabilecek bir deprem. Bunun arkasından gelebilecek deprem için net bir şey konuşmak mümkün değil. Evlerinde çatlak ve hasar varsa insanların o evlere girmemesi tavsiyesinde bulunuyorum. Bu istenmeyen bir olay ama Türkiye’nin bunları aşması lazım. Bizim bu depremlere alışık olmamız ve hazır olmamız gerekiyor.
HOLLANDALI UZMAN DEPREMİ BİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Son zamanlarda Hollandalı uzman depremi bildiğini söylüyor. Biz depremi belirlemeyle uğraşıyoruz ama insanların bunu beklemeden önce insanların mobilyalarını eşyalarını sabitlemeleri ve kendilerini korumayı öğrenmesi lazım. Ben geçmiş olsun diyorum.''
AFAD DANŞMA KURULU ÜYESİ PROF. DR. ORHAN TATAR: ARTÇILARA DİKKAT
AFAD Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar da korkutan depremle ilgili şöyle dedi:
''Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. can kaybı olmaması son derece sevindirici. Saat 09,34'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Acıpayam'ın 7 km doğusunda merkez üssü bulunuyor.
Baktığımızda depremden hemen sonra yaklaşık 27-30 civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini görüyoruz. Bir tanesi dikkat çekici 4.8 büyüklüğüne ulaşmış... Tabi depremin oluşturduğu etki çok önemli. Baktığımızda bölge tamamen Acıpayam Ovası içerisindeki bir zemin üzerinde. Bütün artçılar da, ana şokun da merkez üssü bu bölgeye düşüyor.
Buralardaki yerleşim yerinde oturan vatandaşlarımızın, büyüklüğü 5'e kadar çıkabilecek artçılara dikkat etmeleri gerekiyor.''
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA FARKLI DEĞERLER VAR
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin büyüklüğü konusunda farklı değerler olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:
''Bu depremin büyüklüğü konusunda farklı değerler var. Kısa bir süre bekleyip gerçek büyüklüğünün kaç olduğunu bilmek lazım. Arkasından üç önemli artçı oldu. Bu artçılar bir süre daha sürecektir.
Depremin olduğu bölge; Fethiye’den başlayıp Burdur’a uzanan bir fay vardır. Bunun içerisinde çok sayıda fay mevcuttur. Bugün olan deprem o faylardan bir tanesinin kırılması.
1970’de Burdur’da, 1971’de Fethiye’de 7 büyüklüğünü aşan depremler olmuştur. Türkiye’nin önemli deprem faylarından birisidir.
Çatlama, kırılma gibi olaylar varsa bunların yetkililer tarafından incelenene kadar binalara girilmemesi iyi olur diye düşünüyorum.''