5 Nisan Avukatlar Günü
AK Parti'li avukat milletvekilleri "Türkiye Barolar Birliğinin antidemokratik bir sistemle oluştuğunu, demokratik bir meslek örgütüne ihtiyaç olduğunu" dile getirdi
TBMM (AA) - AK Parti'li avukat milletvekilleri, "Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) antidemokratik bir sistemle oluştuğunu, demokratik bir meslek örgütüne ihtiyaç olduğunu" dile getirerek yeni bir Avukatlık Yasası çağrısında bulundu.
AK Parti'nin bazı avukat milletvekilleri Meclis'te düzenledikleri basın toplantısıyla 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutladı.
AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, avukatların ve baroların yaşadığı antidemokratik sorunlara dikkat çekmek istediklerini belirterek, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasında, hukuk devletinin başarısında avukatların rollerinin gözardı edilemeyeceğini söyledi.
Avukatların meslek örgütü baroların, hukukun, demokrasinin, özgürlüğün, emeğin hayat bulduğu kurumlar olarak varlığını hissetmek istediklerini dile getiren Özkan, "Barolar sorun yumağına dönmüş. Avukatlık mesleğinin sorunları dururken baroların maalesef siyaset yaptıkları bir vakadır. Meslek odalarının demokratikleşmesi en önemli meselerden biridir." dedi.
AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk de avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümü için yasal düzenleme yapılacağına işaret ederek, "Meslek kuruluşları, avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümüyle ilgili siyasi yaklaşımlardan, ideolojik yaklaşımlardan uzak samimi çalışmalar yapma zorundadır." ifadesini kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım ise yeni bir Avukatlık Kanunu yapılması gerektiğini belirterek, baroların mesleğin sorunlarını gündeme getirmekten uzak olduğunu savundu. Yıldırım, barolarda nisbi temsil, avukatlığa kabulün zorlaştırılması, meslek için belli bir yaş sınırı getirilmesi, belli şartları taşıyan avukatlara yeşil pasaport verilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel de avukatlık mesleğinin TBB'nin yaklaşımlarından dolayı farklı algılanmaya başlandığına dikkati çekerek, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, mesleğin, avukatların sorunlarından ziyade siyasi tartışmalarla gündeme geldiğini öne sürdü.
-"Barolar Birliği halktan kopuk şekilde oluşmaktadır"
TBB başkanlığı seçiminde antidemokratik yöntemlerin uygulandığını ifade eden Gazel, "TBB'de nisbi temsil sistemi olmadığı sürece bu sorunlar devam edecektir. Barolar Birliği halktan kopuk şekilde oluşmaktadır, mücadele alanı olarak da milletin iradesini temsil eden odakları görmektedir. Barolar Birliğindeki antidemokratik oluşum kanallarının derhal değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan da Bursa Barosu başkanlığı yaptığını anımsatarak, Diyarbakır'da terör saldırısında hayatını kaybeden Baro Başkanı Tahir Elçi'yi saygıyla andığını söyledi.
Parlamento, Adalet Bakanlığı, TBB ve il baroları olarak mesleğin sorunlarına çare bulunması gerektiğini vurgulayan Birkan, "Evrensel kriterler içeren yeni bir anayasa, çoğulculuğu önceleyen yeni bir Avukatlık Yasası çıkartmak zorundayız. Barolar siyasette mevki, makam elde etmek isteyenlerin sığındığı yer olmamalıdır. Barolar hepimizin olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: