"7. Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Sempozyumu"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü, Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından düzenlenen "7. Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Sempozyumu" başladı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen "Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Sempozyumu"nun açılışı gerçekleştirildi.
İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, ahşap yapıların hem korunmasını hem de İstanbul'daki kültür mirası ahşap yapıları nasıl koruduklarını dünyaya göstermek için organizasyonu düzenlediklerini anlattı.
Baraçlı, şunları kaydetti:
"İstanbul 8 bin 500 yıllık bir geçmişi olan bir şehir. Üç imparatorluğa başkentlik yapmış. Ama bunun ötesinde hem yer altı hem yer üstü zenginlikleriyle birçok çalışmaya da örnek teşkil ediyor. Bizim de bu noktada gayretimiz, bu kültürel mirasımızı koruyabilmek ve gelecek nesillere de taşıyabilmek. İstanbul'un aynı zamanda 15 milyonu aşkın nüfusu var. Bu dünyanın yaklaşık 117 ülkesinden daha fazla nüfusu olan bir şehir demek. Kentin hangi kültür varlığı olursa olsun onu farklı bir şekilde koruma gayreti içerisindeyiz."
Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Top da iki gün boyunca beş oturumda konunun uzmanlarından ahşap yapı sanatı hakkında kıymetli bilgiler alacaklarını belirterek, "Sempozyumumuza katkı sağlayan misafirlerimize, sektör temsilcilerimize, akademisyenlerimize ve tüm konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, İBB KUDEB Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından düzenlenen "Geleneksel Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım Eğitim Programı" kursiyerlerinin çalışmalarından örneklerin yer alacağı geleneksel ahşap yapı elemanları sergisinin de açılışı gerçekleştirildi.
Yerli ve yabancı bir çok katılımcıyı buluşturan sempozyum kapsamında, dünyada ahşap sektörü ve koruma çabaları, dünyadan örnekleri ile modern ahşap yapılar, projelendirme, restorasyon, konservasyon ve onarım uygulamaları ve sorunları gibi çeşitli başlıklar altında bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı beş oturum gerçekleşecek.
Koruma konusunda yetkili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan tüm uzmanlara, akademisyenlere, üniversite ve meslek yüksek okullarının öğrencilerine, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine ve ahşap yapı kullanıcılarına açık olan sempozyum iki gün sürecek.
Kaynak: