8. Otomotiv Teknolojileri Kongresi
OSD Genel Sekreteri Sever:- "2020 yılında dünyada birbirine bağlı 80 milyar akıllı telefon, araç ve bilgisayarlar, aklınıza ne geliyorsa olacağı tahmin ediliyor. Bu tahminler yarı yarıya yanlış olsa bile bu alan, çok eğilinmesi gereken bir alan"
BURSA (AA) - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Osman Sever, "2020 yılında dünyada birbirine bağlı 80 milyar akıllı telefon, araç ve bilgisayarlar, aklınıza ne geliyorsa olacağı tahmin ediliyor. Bu tahminler yarı yarıya yanlış olsa bile bu alan, çok eğilinmesi gereken bir alan." dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen Otomotiv Teknolojileri Kongresi (OTEKON), Bursa'da bir otelde başladı.
Kongrenin açılışında konuşan Sever, otomotiv sanayisinde birtakım değişme ve tehditlerin sektörü meşgul ettiğini söyledi.
Otomotiv sektöründe sürekli yeni çözümler üretmeye gereksinim duyulduğunu vurgulayan Sever, "Otomotivde üretmek ve ürün geliştirmek çok güzel şeyler ama bunların bir şekilde sonuçlanması lazım. Yani ürettiğiniz araçları ve ürünleri satmanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Sever, içten yanmalı motorlarda emisyon bakımından çok ciddi mesafe katedildiğini anlattı. Bu mesafe ve gelişmenin 2025 yılına kadar süreceğini öngördüklerini dile getiren Sever, "İçten yanmalı motorların, 2030-2040 yıllarına kadar piyasaya katacaklarını düşünmek çok zor olmayabilir. Bu konuda değişik tahmin ve rakamlar var." diye konuştu.
Türkiye'nin tedarik sanayisinde çok ileride olduğunu ifade eden Sever, buna karşın araç elektroniğinde yeterli seviyede bulunmadığını belirtti.
Sever, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak, tedarik sanayi, ana sanayi ve üniversitelerin araç elektroniği konusuna ciddi bir şekilde eğilmemiz gerekiyor. 2016 senesine bakıldığında, araç elektroniği pazarı dünyada yaklaşık 40 milyar avro olarak tahmin ediliyor. 2021 senesinde bu pazar 122 milyar avro seviyesine gelecektir. 2020 yılında dünyada birbirine bağlı 80 milyar akıllı telefon, araç ve bilgisayarlar, aklınıza ne geliyorsa olacağı tahmin ediliyor. Bu tahminler yarı yarıya yanlış olsa bile bu alan, çok eğilinmesi gereken bir alan. Bunu gözden kaçırmamak gerekiyor."
UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da otomotivin birçok sektörü etkileyen, rekabet gücü yüksek, Ar-Ge faaliyetlerini tetikleyen, iş hacmi, istihdam ve katma değeri yüksek bir alan olduğuna dikkati çekti.
Türkiye için stratejik öneme sahip bu sektörün, savunma, uzay ve havacılığın da en büyük destekçilerinden olduğuna değinen Ulcay, "Şu anda otomotiv sektöründe çalışan önemli firmalarımızın bir kısmı, uzay ve havacılık sektörüne de girmiş vaziyette." dedi.
Otomotiv sektöründe uzman kişilerin sunumlarıyla devam eden kongre, yarın sona erecek.
AA
Kaynak: