8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

UNESCO listesinde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 485’inci kez kutlanacak. 8 ton mesir macunu, 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreniyle vatandaşlara dağıtılacak.

UNESCO'nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 485’inci kez kutlanacak. 21 Mart Nevruz Bayramı ile başlayan etkinlikler, 27 Nisan Pazar günü gerçekleşecek olan geleneksel saçım töreni ile sona erecek. Bu yıl, geçen seneye göre 1 ton daha fazla olmak üzere, toplam 8 ton mesir macunu Sultan Camii’nden vatandaşlara saçılacak.

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

Geleneksel Yöntemlerle Üretiliyor, Kadınlara İstihdam Sağlıyor

Festival kapsamında saçılacak mesir macununun üretimi, geleneksel yöntemlerle ve tamamen kadın iş gücüyle gerçekleştiriliyor. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’ne bağlı imalathanede çalışan kadınlar, yıl boyunca üretim yapmaya devam ediyor.

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

Dernek Başkanı Ufuk Tanık, bu yılki festivalin de geçmiş yıllarda olduğu gibi kültürel değerleri yaşatacak şekilde planlandığını vurguladı:

485'inci kez kutlanacak Mesir Festivali, 22-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yıl sosyal ve kültürel etkinliklerle dolu bir programla karşınızda olacağız. Festivaller, bulundukları şehrin kültürüne, turizmine ve ekonomisine ciddi katkı sağlar. Mesir, Manisa için sadece bir gelenek değil, aynı zamanda şifa kaynağı ve bayram havasıdır.

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

Şifa Duası 25 Nisan'da Okunacak

Festivalin manevi yönü de ihmal edilmiyor. Geleneksel hale gelen şifa duası, bu yıl 25 Nisan Cuma günü cuma namazı sonrası okunacak. Başkan Tanık, okunmuş mesir macununun saçım töreninde dağıtılacağını ve bu inancın yaşatılmasının kendileri için büyük bir önem taşıdığını ifade etti:

Saçım töreni öncesinde her yıl olduğu gibi şifa duası okunacak. Vatandaşlarımız, Sultan Camii’nden saçılan mesirin okunduğuna inanıyor ve bu da festivale ayrı bir manevi değer katıyor.

20 Yılı Aşkın Süredir Üretimde Olan Kadınlar

Dernek imalathanesinde çalışan Fatma Suna, Birgül Arda ve Fatma Arslan, mesir üretiminde uzun yıllardır görev yapıyor. Kadınlar, festivalin sadece bir şenlik değil, aynı zamanda bir şifa dağıtma ve kültürü yaşatma görevi olduğunu vurguladı.

Fatma Suna şöyle konuştu:

Festivale hazırlanmak bizim için çok farklı. Şifa dağıtıyor olmak, çok heyecanlı ve onur verici.

Birgül Arda ise manevi yönüne dikkat çekti:

Çalışmanın yanında, halkımıza şifa dağıtmak çok güzel bir duygu. İnşallah herkese şifa olur.

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

Mesir Macununun Tarihi ve Faydaları

Mesir macunu, 41 farklı baharat ve şifalı ottan oluşan geleneksel bir macun türüdür. İlk olarak, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan'ın hastalığına çare olması amacıyla, ünlü hekim Merkez Efendi tarafından hazırlanmıştır. Halktan yoğun ilgi gören bu karışım zamanla halka da dağıtılmaya başlanmış ve günümüzde bir festivale dönüşmüştür.

Mesir macununun içerdiği bazı önemli faydalar ise şöyle sıralanıyor:
• Vücuda kuvvet verir
• Kalbi ferahlatır
• Dikkati arttırır
• Siniri yatıştırır
• Nefes darlığı ve baş dönmesine iyi gelir
• Romatizma ve siyatik ağrılarını hafifletir
• Kanı temizler ve iştah açar

8 ton elle sarılacak CHP kongresinden başkan çıkan eliyle saçacak

Mesir Macununun İçeriğinde Bulunan 41 Baharat

İşte mesir macununu özel kılan ve 485 yıldır geleneksel tarifte yer alan 41 çeşit baharat ve şifalı ot:

Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu ve karahalile

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler