AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

Vali Toprak: - "İlk geminin gelmesinin ardından transfer, bir olumsuzluk olmadan, gelenlerin hak ve hukuku, insani muameleler de dahil olmak üzere her türlü alt yapı içerisinde gerçekleştiriliyor"

 İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde, transferlerin sorunsuz bir şekilde yapıldığını söyledi.

Vali Toprak, göçmenlerin işlemlerinin yapıldığı Dikili Limanı'ndaki çalışmaları yerinde izleyerek Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros'dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Gazetecilere açıklama yapan Toprak, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde bugün 3 gemiyle gönderilen 202 kişinin işlemlerinin yapılacağını belirtti.

Suriye dışındaki göçmen statüsündeki vatandaşlardan Türkiye'ye geri iade edileceklerin İzmir'de Çeşme ve Dikili ilçelerinden kabul edileceğini aktaran Toprak, bu kişilerin işlemlerinin ardından başka kentlere transferlerinin yapılacağını söyledi.

Toprak, bugün Dikili'ye gelen kişilerin işlemlerinin ardından Kırklareli'ne gönderildiğini ifade ederek, "Onların da işlemleri hemen orada tamamlanmak ve seyahat belgeleri düzenlenmek üzere uluslararası hukuk kurallarına göre kendi ülkelerine geri gönderilmiş olacaklar. Dolayısıyla ne İzmir'de ne de sınır illerinde kalmaları, konaklamaları mümkün değil tüm planlamalar da ona göre yapıldı" dedi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Yunanistan'daki makamlar arasındaki görüşmelerine göre ilerleyen günlerde yeni gelişlerin belirleneceğini aktaran Toprak, gemiyle gelecek yeni grupların da işlemlerinin ardından ülkelerine gönderilmek üzere başka kentlere transfer edileceğini belirtti.

Toprak, Yunanistan'ın 5 adasına giden Suriyeliler için ise farklı bir çalışma olacağını aktararak, şunları kaydetti

"Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 5 adada 25 tane gözetmen temsilcisi var, Yunanistan da Dikili'ye 5 tane karşılıklı gözlemci göndermişti. Oradaki arkadaşlarımızın ve Yunan makamlarının tespiti sonrasında Suriye uyruklulardan geri gönderilenler, otomatikman Adana Şakirpaşa Havalimanı aracılığıyla ilgili parklara, yaşam alanlarına gönderilmiş olacaklar. Daha önce de deklere edildiği gibi her bir Suriyelinin karşılığında, ülkemizde şuanda kamplarda ya da geçici barınma merkezinde kalanlardan 1 kişi de Avrupa'ya eş zamanlı gönderilmiş olacak. Şu anda ilk geminin gelmesinin ardından transfer, bir olumsuzluk olmadan, gelenlerin hak ve hukuku, insani muameleler de dahil olmak üzere her türlü alt yapı içerisinde gerçekleştiriliyor."

Çalışmalarda görev alan ekiplere teşekkür eden Toprak, tüm çalışmanın titizlikle sürdüğünü aktardı.

Toprak, Yunan adalarına yeni geçişlerin önüne geçmek için güvenlik güçlerinin yoğun çaba içerisinde çalıştığını anlatarak, Türkiye-Avrupa Birliği mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü anlaşmasının da kaçak geçişlerin düşmesinde önemli etkisinin olduğunu söyledi.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı.

Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak, Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.

Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.

AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

 

Kaynak:Haber Kaynağı