ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Kürdistan İslami Toplum Partisi sözcüsü Verti: "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesi, tüm uluslararası ve Birleşmiş Milletler yasalarının ihlal edilmesi demektir" "Kudüs, sadece Yahudiler değil, Müslüman ve Hristiyanlar için de

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) en önemli iki İslami parti Komel ve Yekgirtu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etmesi kararının bölgede yeni sorunlar ortaya çıkaracağını savundu.

Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) sözcüsü Dr. Abdullah Verti, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesi, tüm uluslararası ve Birleşmiş Milletler yasalarının ihlal edilmesi demektir. Kudüs şu anda işgal edilmiş bir kenttir. İsrail işgalci bir ülke olarak, Kudüs'ü işgal etmiş ve tek taraflı bir şekilde burayı başkent yapıyor." dedi.

Trump'ın Kudüs için verdiği kararın bölgedeki sorunları daha da karmaşık bir hale getirip, yeni sorunların çıkmasına neden olacağını dile getiren Verti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kudüs, sadece Yahudiler değil, Müslüman ve Hristiyanlar için de kutsal bir kenttir. Orası sanki İsrail'in kentiymiş gibi hareket edilmesi elbette savaş ve çatışmayı da beraberinde getirecektir. İleride daha tehlikeli sorunların yaşanmasına yol açacaktır."

Bu kararın uygulamaya konulmasının önüne geçilmesi için uluslararası toplum ve İslam ülkelerini hareket geçmeye çağıran Verti, "ABD'nin bu karardan vazgeçmesi ve geri adım atması yerinde olacaktır." ifadesini kullandı.

Verti, kararın uygulanması halinde Müslümanlar nezdinde bir şeyin değişmeyeceğini dile getirerek, "Kudüs'ün her daim Filistinlilerin mülkü olacağını ve Müslümanların da kıblesi ve kutsal kenti olarak" kalmaya devam edeceğini vurguladı.

IKBY'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreter Yardımcısı Hadi Ali de Trump'ın Kudüs kararı hakkında şunları söyledi:

"Kudüs'ün Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu aşikar ve herkes çok iyi biliyor. Peygamber efendimizin mekanıdır. Kudüs bizler için önemli olduğu kadar tüm insanlığın da mirasıdr. Kudüs hakkında alınan tüm siyasi kararlar da Müslümanlar dikkate alınmazsa bunun çok yanlış olacağı bilinmelidir. Müslümanların ilk kıblesidir bu kent. Bu yüzden tüm Müslümanlar Trump'ın kararını siyasi, dini ve insani olarak çok yanlış buluyor."

Ali, ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki 15 üyeden 14'ünün bu karara karşı olduğunu sözlerine ekledi.

- Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı