ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurması

ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurması

Hollanda ve Japonya, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği operasyonu anlayışla karşıladıklarını açıkladı- Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasir: - “İdlib’de meydana gelen kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek ABD'nin Suriye'deki Şayr

ANKARA (AA) - Hollanda ve Japonya, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği askeri operasyonla ilgili destek mesajları verirken, Endonezya operasyonu endişeyle karşıladığını bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders yaptığı yazılı açıklamada, "ABD’nin eylemini anlayışla karşılıyorum. Bu, Suriye rejimine karşı açık ve net bir uyarıdır. Kimyasal silah kullanıp bundan kaçış olmayacağını Esed'in kendisi de bilmeli." ifadesini kullandı.

Koenders, olayların büyümeden hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini belirtti.

- Japonya'dan destek mesajı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasıyla ilgili olarak ABD'nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini söyledi.

Abe, ABD'nin operasyonunun Suriye'deki durumun daha da kötüye gitmesini engellemeye yönelik olduğunu vurguladı.

- "Suriye'de istikrar ve barış, sadece diyalogla elde edilebilir"

Yerel medyadaki haberlere göre, Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir ise ABD'nin Şayrat Hava Üssü'nü vurmasından endişe duyduklarını söyledi.

Nasir, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İdlib'de düzenlenen kimyasal saldırıyı kınadıklarını belirterek, "İdlib’de meydana gelen kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını endişeyle karşılıyoruz. ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onayı olmadan böyle bir füze saldırısı düzenlemesi tek taraflı askeri bir hamledir." şeklinde konuştu.

Bölgede sükunet ve insan haklarına saygı çerçevesinde sorunların çözülmesi taraftarı olduklarını ifade eden Nasir, "Suriye'de istikrar ve barış, sadece diyalog ile elde edilebilir." ifadelerini kullandı.

ABD, Doğu Akdeniz'deki destroyerlerinden fırlatılan 59 Tomahawk füzesiyle, kimyasal silah saldırısında kullanılan Şayrat Hava Üssü'nü vurduğunu açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarlar vuruldu.” şeklinde konuşmuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı