Adli görüşme odaları yönetmeliği "Dünya Kadınlar Günü"nde imzalandı

Adli görüşme odaları yönetmeliği "Dünya Kadınlar Günü"nde imzalandı

Adalet Bakanı Bozdağ, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadın ve çocukların ifade vermeleri için özel tasarlanan adli görüşme odalarına ilişkin yönetmeliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde imzaladı- Adli görüşme odaları 3 Nisan 2017'den itibaren faaliyete

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mağdur kadın ve çocukların hakim ve savcı olmadan ifade verecekleri, özel tasarlanan adli görüşme odalarına ilişkin yönetmeliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde imzaladı.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile suç mağduru çocuklar için 23 ilde 26 adliyede kurulan 32 adli görüşme odasının çalışmalarına ilişkin yönetmelik, Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca tamamlandı.

Adalet Bakanı Bozdağ, "Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği"ni 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde imzalayarak ilgili adliyelere gönderdi.

Yönetmeliğe göre, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile suç mağduru çocuklar özel tasarlanan adli görüşme odalarında ifade verecek.

Adli görüşme odaları görüşme, gözlem ve bekleme odası olmak üzere üç bölümden oluşacak. Bekleme salonu kadın ve çocuklar için özel tasarlanacak. Bekleme salonlarında çocuklar için kitap ve oyuncaklar bulunacak.

- İfadelerin alındığı odada savcı ve hakim olmayacak

Ses ve görüntü sistemlerinin yer alacağı görüşme odasında ise sadece mağdur ile uzmanlar olacak. İfade sırasında hakim ve savcı bulunamayacak. Şiddet, cinsel istismar mağduru kadınlar ile mağdur çocuklar ifadelerini uzmanlara verecek.

Gözlem odasında yer alan hakim ve savcılar ise uzmanla görüşen mağdurun ifadelerini yansıtılan görüntülerden izleyecek. Hakim ve savcılar mağdurlara direkt soru soramayacak. Hakim ve savcının soruları uzmanlar tarafından mağdura uygun bir dille aktarılacak.

Psikolog ve sosyal çalışmacılar, mağdurun yaşına, gelişim özelliklerine ve durumuna uygun görüşme gerçekleştirecek. Adli görüşmenin süresi, biçimi ve kapsamı görüşme yapılacak kişinin yararına ve işlemin niteliğine göre belirlenecek.

Adli görüşme odalarında ifade veren mağdur kadın ve çocukların şikayetleri, görüş ve önerileri alınacak. Bunlar üç ayda bir ilgili adliyelerden toplanarak Adalet Bakanlığında değerlendirilecek.

Adli görüşme odalarında görev alacak yaklaşık 700 uzman personele eğitim verilecek. Eğitim çalışmalarının tamamlanmasının ardından adli görüşme odaları 3 Nisan 2017'den itibaren faaliyete geçecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı