Afrika Tecrübe Paylaşımı Hazırlık Programı
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu:- "Ekonomik, sosyal, idari ve kültürel pek çok alanda bugüne kadar kalkınmaya yönelik 20 binin üzerinde proje gerçekleştiren TİKA'nın sahip olduğu 58 ülke ofisinin 24'ü Afrika'da bulunmaktadır. Son 10 yılda ülkemizin kıtada y
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Ekonomik, sosyal, idari ve kültürel pek çok alanda bugüne kadar kalkınmaya yönelik 20 binin üzerinde proje gerçekleştiren TİKA'nın sahip olduğu 58 ülke ofisinin 24'ü Afrika'da bulunmaktadır. Son 10 yılda ülkemizin kıtada yürüttüğü insani yardım ve teknik işbirliği projeleri ile Afrika'ya sağlanan toplam resmi kalkınma yardımı, 3 milyar dolara yaklaşmıştır. TİKA'nın Afrika'daki proje sayısı yılda 400'ün üzerine çıkmıştır." dedi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA), Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) işbirliğinde 200 üniversite öğrencisinin 5-30 Ağustos'ta 18 Afrika ülkesini ziyaret edeceği Afrika Tecrübe Paylaşım Hazırlık Programının kapanış etkinliği, TİKA Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Çavuşoğlu, program kapsamında 200 üniversite öğrencisinin 18 Afrika ülkesine gönderilerek, bölgelerde devam eden çeşitli kalkınma ve insani yardım projelerinde gençlerin tecrübe ve gönüllülük bilincinin geliştirilmesinin sağlanacağını belirterek, geçlerin, TİKA'nın yanı sıra yerel ve uluslararası kuruluşlarla da iletişim geçerek, kıtaya ilişkin bilgilerinin, sosyal ve kültürel etkileşimlerinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, devlet ve millet olarak Türkiye'nin geleceğini, dünyada daha etkili bir konuma taşımak için yoğun bir faaliyet içerisinde olduklarını, bu çalışmaların başta yakın bölgeler olmak üzere pek çok kardeş ve dost ülkeyle ilişkileri ileri seviyelere götüreceğini ifade etti.
Kadim medeniyet coğrafyasının bir parçası olan Afrika'nın, Türkiye'nin aktif diplomasisinde daha merkezi bir konuma geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Afrika'ya en fazla resmi ziyaret gerçekleştiren Türk siyaset adamı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki girişimleri ile 2005 yılı ülkemizde 'Afrika Yılı' ilan edilmiş, devamında ilişkiler her alanda derinleşmeye başlamıştır. 2008 yılından itibaren Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olan ülkemiz, 15'inci asırdan bu yana Afrika'da devam eden sömürgeci zihniyetin inşa ettiği kalıpları kırmak, adalet, hakkaniyet ve güvene dayalı yeni bir ilişki zemini oluşturmak için tüm kurumları ile kıtada çaba göstermektedir."
Çavuşoğlu, bu kapsamda TİKA'nın da Afrika'daki faaliyetlerine hız verildiğini belirterek, "Ekonomik, sosyal, idari ve kültürel pek çok alanda bugüne kadar kalkınmaya yönelik 20 binin üzerinde proje gerçekleştiren TİKA'nın sahip olduğu 58 ülke ofisinin 24'ü Afrika'da bulunmaktadır. Son 10 yılda ülkemizin kıtada yürüttüğü insani yardım ve teknik işbirliği projeleri ile Afrika'ya sağlanan toplam resmi kalkınma yardımı, 3 milyar dolara yaklaşmıştır. TİKA'nın Afrika’daki proje sayısı yılda 400'ün üzerine çıkmıştır." dedi.
- "Afrika'nın kendi sesini dünyaya daha güçlü duyurması istiyoruz"
Türkiye'nin, gittiği her coğrafyada dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin kalıcı refah ve barış kuşağının zeminini güçlendirmek için gayret gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, TİKA koordinasyonunda Afrika'da gerçekleştirilen kalkınma işbirliği projelerinin de esas amacının, asırlardır "karanlık kıta" imajı ile eşleştirilen coğrafyanın, sahip olduğu beşeri, doğal ve her türlü kaynağını kendi halkı için kullanabileceği altyapıların kurulması ve eşit ortaklı anlayış ile kıtanın hak ettiği müreffeh seviyeye ulaşması için katkı sağlamak olduğunu anlattı.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Somali, Sudan, Tanzanya, Mozambik, Senegal, Gana, Etiyopya gibi 54 Afrika ülkesinde, sömürge amacı gütmeyen ve gerçek ihtiyaçlara cevap veren projeleri hayata geçirdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türkiye TİKA aracılığıyla mesleki eğitim okulları, fakülteler, laboratuvarlar açmakta. Tarım, hayvancılık, balıkçılık gibi üretim sektörlerinde kurulan tesisler ile istihdama katkı verilmektedir. Belediyelerin, kadın sığınma evlerinin, yetimhanelerin, anaokullarının onarım, tadilat, tefrişatları gerçekleştirilerek, sivil ve idari altyapılar güçlendirilmektedir. Yapılan sağlık taramaları, kurulan klinikler, hastaneler, sağlık merkezleri ile Afrika ülkelerinin ebola, kolera, sıtma gibi salgın hastalıklarla mücadele kapasitesi artırılmaktadır. Havaalanlarının modernizasyonu, yolların inşası, radyo istasyonlarının kurulması gibi projeler ile Afrika'nın dünyaya daha fazla açılması ve kendi sesini dünyaya daha güçlü duyurması hedeflenmektedir."
Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda, programa, ulaşım ve iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasında destek veren THY, TRT ve Anadolu Ajansına ve tüm ilgili katılımcılara teşekkür etti.
TİKA Başkanı Serdar Çam, protokol konuşmalarının ardından, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı'ya, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan'a, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'e, TİKA'nın desteğiyle çıkarılan "Fotoğraflarla dünden bugüne Kudüs" isimli kitabı hediye etti.
AA
Kaynak: