Afrika'ya yönelik DEAŞ tehdidi

Afrika'ya yönelik DEAŞ tehdidi

Sahel Ülkeleri Alimler Davetçiler ve İmamlar Birliği Genel Sekreteri Bilmehdi, DEAŞ militanlarının yakında Afrika'ya dönebileceği konusunda uyardı

CEZAYİR (AA) - HUSAMEDDİN İSLAM - Cezayir'deki Sahel Ülkeleri Alimler Davetçiler ve İmamlar Birliği Genel Sekreteri Yusuf Bilmehdi, terör örgütü DEAŞ militanlarının kısa süre içinde Afrika'ya dönebileceği uyarısında bulundu.

Bilmehdi, DEAŞ militanlarının Irak ve Suriye'deki hezimetlerinin ardından Afrika ülkelerine kayabileceği iddialara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Terör örgütlerinin İslam ümmetine yönelik saldırı planları yaptıklarını belirten Bilmehdi, DEAŞ militanlarının yakında Afrika'ya dönmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi. Bilmehdi, "DEAŞ'ın Cezayir, Mağrib ve Sahel ülkeleri için bir tehdit oluşturması konusunda şüphe yok. Örgüt birçok bölgeden çekilmek zorunda kalmasının ardından gücünü geri kazanmak için yer arıyor." dedi.

Tek bir militanın varlığının dahi bölgeyi tehdit ettiğini kaydeden Bilmehdi, örgütün etkisiz hale getirilmesine yönelik çabaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Bilmehdi, şiddetin sonlanması ve adaleti sağlayan kurumların görevlerini yerine getirmesine izin verilmesi çağrısı yaptı.

- "Radikalizm dinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanır"

Aşırılıkçılık konusuna da değinen Bilmehdi, "Adı, neyi temsil ettiği ve benimsediğine bakmaksızın, radikalizm düşüncesi dinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanır." diyerek, Alimler Davetçiler ve İmamlar Birliği'nin bu kişilerin anlayışlarını değiştirmek, diyalog köprüleri oluşturmak için çalıştığını ve yapılan görüşmeler sonucunda çoğu kişide olumlu yönde düşünce değişimleri yaşandığını söyledi.

Bilmehdi, merkezi Cezayir'de bulunan Afrika Terör Araştırmaları ve Çalışmaları Merkezi ile imamlara, davetçilere ve alimlere özel, Afrika'daki radikalizmle mücadele konusunda bir eğitim programı geliştirmek üzere anlaşma yaptıklarını da aktardı.

Kavramların ve terimlerin yerinde kullanılmasının önemini vurgulayan Bilmehdi, radikalizmin özellikle kavramların yanlış kullanılmasından beslendiğini dile getirdi.

- Cezayir tecrübesi

Bilmehdi, uluslararası toplumun radikalizmle ve terörle mücadele konularında Cezayir tecrübesinin ürünleri olan "Sivil Uyum Projesi" ve "Barış ve Ulusal Uzlaşı Paktı"na yöneldiğini ifade etti.

Sahel Ülkeleri Alimler Davetçiler ve İmamlar Birliği Genel Sekreteri Bilmehdi, son olarak Cezayir tecrübesinden özellikle Mali olmak üzere uluslararası toplumun da faydalandığına değindi.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri İsmail Şarki, geçen aralık ayında terör örgütü DEAŞ'a mensup 6 bin teröristin Afrika ülkelerine dönebileceği yönünde bilgi aldıklarını belirtmişti.

Senegal, Mali, Burkina Faso, Moritanya, Cezayir, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Eritre, Afrika'daki Sahel kuşağını oluşturuyor.

Merkezi Cezayir'de olan Sahel Ülkeleri Alimler Davetçiler ve İmamlar Birliği 2013'te kurulmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı