Aile şirketi, arabuluculukla fesihten kurtuldu
İnşaat ve enerji alanında faaliyet gösteren aile şirketi, kardeşler arasında yaşanan sorunun ortaya çıkardığı fesihten arabuluculuk yöntemi sayesinde kurtuldu- Arabulucu Akuğur:- "Yapılan görüşmeler neticesinde dağılma olursa zararlı olacağını anladılar.
İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İnşaat ve enerji alanında faaliyet gösteren bir aile şirketi, arabuluculuk sayesinde, kardeşler arasında yaşanan sorundan dolayı fesih olmaktan kurtuldu.
Ülke genelinde birçok ilde faaliyet gösteren ve yıllık 300 milyon dolarlık ciroya sahip olan İstanbul merkezli bir aile şirketinde 3 kardeş arasında zaman içerisinde anlaşmazlık yaşandı.
Anlaşmazlığın büyümesi üzerine kardeşlerden B.Y, geçen yılın sonunda şirketten hakkını talep ederek ayrılmak istedi.
Başka bir iş kurmak için hakkını isteyen B.Y'nin talep ettiği bedel, diğer ortaklar tarafından hisse devir bedeli olarak fazla bulundu ve şirket mahkemeye gidilmesi halinde fesih olma noktasına geldi.
Arabulucuya başvuran kardeşlerin sonuç almasıyla uzun yıllardır hizmet veren şirket fesih olmaktan kurtuldu.
- "Hepsi kazandı"
Arabulucu avukat Mehmet Akuğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşlerin arasındaki anlaşmazlığı çözmek amacıyla ortaklarla sık sık bir araya geldiklerini, B.Y'nin talep ettiği bedelin diğer kardeşler arasında çok afaki bulunduğunu, bedelin kardeşe ödenemediği için ortaklıktan çıkma opsiyonunun da kalmadığını söyledi.
Ortaklar arasında kavga olduğu zaman şirketin işleyişinin sekteye uğradığını dile getiren Akuğur, sırf bu nedenle batan şirketlerin olduğuna dikkati çekti.
Kardeşler arasında çok sık tartışma yaşandığını ve şirketin fesih noktasına geldiğini dile getiren Akuğur, şöyle konuştu:
"Yapılan görüşmeler neticesinde dağılma olursa zararlı olacağını anladılar. Herkesin menfaatine yönelik bir çözüm bulmaya çalıştık. Ortaklardan birisi fesih davası açsa yıllarca uğraşacaklar, bankalarda kredileri var, ticari anlamda borçları var, 'bu şirket gidiyormuş' denilecek piyasada etkilenecekler, yeni krediler açılmayacak. Yurt dışı mümessilleri var, her zaman için 5 yılda bir yenileniyor, o döneme denk gelse, bu ihtilaf yüzünden yurt dışı mümessilleri yenilenmeyecek, 'ben başka bir gruba veriyorum, senin içinde büyük bir dava var ne olacağın belli değil' gibi bir bakış açısı olabilir. İş kaybı yaşayacaklar, arabuluculuk görüşmelerinde bu hatırlatmaları yaparak bu kavganın en fazla onlara zarar vereceğini, onların tüm mal varlıklarının bu şirketler olduğunu, bu şirketlerin zarar gördüğü zaman hepsinin zarar göreceğini anladılar. Büyük kardeş bir adım attı özürle işin manevi tarafı çözümlendi. Şirketlerden bir tanesini ayrılmak isteyen kardeşin yönetimine verdiler. Aynı çatı altında yapamayacaklarına karar verdiler, o kardeş orada ortaklı payları aynı kalmak suretiyle yönetim ve son sözü söyleme hakkına sahip oldu, diğer şirketlerdeki yönetimsel söz söyleme hakkından vazgeçti. Birisi kazanmadı burada hepsi kazandı. Aile şirketlerinin dağılmasındaki reçete arabuluculuk."
AA
Kaynak: