"Akıllı uzmanlaşma Stratejisi" konferansı

"Akıllı uzmanlaşma Stratejisi" konferansı

Samsun Valisi Şahin:- "Biri bir ürün üretiyor, diğeri kopyalıyor, bu sefer rekabet acımasız hale dönüşüyor. Biz adeta kendi kendimizi öldürüyoruz"- AB Mali Programlar Dairesi Başkanı Altun:- "Rekabet etme komşunuzu yok etmekle değil, aksine rekabet gücünü

SAMSUN (AA) - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen "Rekabetçiliğin Arttırılması Projesi" kapsamında "Akıllı uzmanlaşma stratejisi" konferansı düzenlendi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, kentteki bir otelde düzenlenen konferansın açılışında, evrensel düşünüp yöresel yaşamanın önem taşıdığını belirterek, herkesin her şeyi yapması durumunda dünyanın yaşanmaz hale geleceğini, bu durumun da rekabeti ortadan kaldıracağını söyledi.

Öldürücü rekabet yerine dayanışmacı rekabetin ortaya konulması halinde kalkınmanın gerçekleşebileceğini dile getiren Şahin, "Lojistik merkez yapmak lehimize mi aleyhimize mi? Acaba bu yapılar bizi serbest pazar haline mi dönüştürüyor, yoksa gerçekten 'ürettiğim ürünleri buradan yurt dışına daha rahat ihraç edeyim' diye mi bu tarz yapılanmalar oluyor. Bu konudaki tereddütlerimi Avrupalı dostlarımızın gidermesi gerekiyor." diye konuştu.

Yöresel ürünlerin öne çıkartılarak rekabet edebilecek şekilde desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Samsun'da cerrahi aletler alanımız var. Dünyada 3 ülkede medikal alet üretiliyor. Almanya ve Pakistan ile Türkiye'de Samsun. 40 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Kalkınmada öncelikli yöre kavramı var. Onun için sektörel desteklemenin öne çıkarılması gerekiyor. Eğer bu sektörün desteklenmesini sağlayabilirseniz buradaki medikal alet üretimi biraz daha yukarıya çıkar, daha fazla istihdam oluşur. Amasya'nın elması meşhurdur ama sadece elma üretilmesin, elmayla ilgili her şey üretilsin. Çorum'da da leblebicilik önde. Leblebiyle ilgili sektörü de destekleyelim. Tokat başka alanlarda öne çıkmış, o alanları destekleyelim. Diğer türlü biri bir ürün üretiyor, diğeri kopyalıyor, bu sefer rekabet acımasız hale dönüşüyor. Biz adeta kendi kendimizi öldürüyoruz."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programlar Dairesi Başkanı Murat Altun da özellikle uluslararası destekli programlardan önemli kazanımlar elde edildiğine dikkati çekti.

Yürütülen programlarla işbirliği içinde olunan ülkelerin potansiyelinin de ölçülebildiğini anlatan Altun, böylece diğer ülkelerin potansiyelini nasıl farklı kullandıklarını daha iyi analiz etme şansı bulduklarını söyledi.

Altun, "Rekabet etme komşunuzu yok etmekle değil, aksine rekabet gücünün artırılması, komşunuzla kol kola yürümekle mümkün olabilir. Rekabetçi sektörler programlarının ilkinde 500 milyon avroluk bir kaynakla 44 projeyi uygulamaya geçirdik. Bu projeler 2017 yılında tamamlanacak." dedi.

Konuşmaların ardından OKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin tarafından "Bölgesel Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi" konulu sunum yapıldı.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve ilgililer de katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı