Akıncı Üssü davası
FETÖ'nün darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edildi
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davanın sanıkları, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları hazır bulundu.
Darbe girişiminin yaşandığı dönemde kursiyer pilot teğmen olarak 143. Filo'da görev yapan Sinan Öztürk, savunmasında iddianamede ve mütalaada üzerine atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi.
15 Temmuz'da, mesainin öğleden sonra bitecek olması üzerine, amirlerinden izin alarak 14.00 civarı üsten ayrıldıklarını anlatan Öztürk, darbe girişiminden haberdar olmadığını savundu.
Öztürk, filo komutanının kursiyerleri geri çağırdığına dair Whatsapp grubuna atılan mesaj üzerine 20 dakika sonra döndüklerini ifade ederek, 143. Filo öğrenci gazinosunda toplandıklarını bildirdi.
Filo komutanı Mustafa Azimetli'nin telefonları topladığını ve terörle mücadele harekatı ile sosyal faaliyet icra edileceğini söylediğini belirten Öztürk, ayrıca kendilerine de bu kapsamda görev verileceğini, bu görevi eksiksiz yerine getirmelerini istediğini aktardı.
Öztürk, kendisine mihmandarlık görevi verildiğini ifade ederek, haberi olmadığı darbe girişimine dair bir faaliyete katılmadığını iddia etti.
Kanuna uygun olmayan bir emir de almadığını savunan Öztürk, hakkındaki tek delilin Akıncı Üssü'nde bulunması olduğunu ileri sürdü.
Öztürk, tahliyesini ve beraatini talep etti.
- Mihmandarlık yaptığını anlattı
Sanık eski kursiyer pilot teğmen Mehmet Köse de atılı suçlamaları reddettiğini belirterek, 15 Temmuz'da öğlen mesai bitimi evine gittiğini, Whatsapp grubundaki mesaj üzerine de üsse döndüğünü anlattı.
143. Filo komutanı Mustafa Azimetli'nin 18.00 gibi filo gazinosunda telefonları topladığını, terörle mücadele harekatı ile sosyal faaliyet gerçekleştirileceğini belirttiğini bildiren Köse, kendisiyle birlikte üç kursiyerin mihmandar olarak görevlendirildiğini söyledi.
İç nizamiyede verilen görevi yaptıklarını, kendilerine filoyu soran üç araca "sağa dönün"den başka bir şey söylemediğini ileri süren Köse, bu görevi saat 18.00-21.00 arasında yerine getirdiklerini anlattı.
Köse, daha sonra filo gazinosuna gittiğini, bu arada sivil ve askeri kıyafetli tanımadığı kişileri de gördüğünü, onların da terörle mücadele harekatı kapsamında geldiğini düşündüğünü öne sürdü.
Daha sonra saat 24.00 gibi çalışma odasına gittiğini, burada televizyonda spikerin okuduğu bildiriyi dinlediğini anlatan Köse, bu durum üzerine şaşırdığını ve hava almak için dışarı çıktığını aktardı.
Köse, ardından gazinoya geçip bir müddet dinlendiğini, sabah saatlerinde top sesleri ve koşturmaca ile oluşan karmaşadan dolayı üsten ayrılıp evine gittiğini söyledi.
Darbe girişimini öğrendikten sonra kimseden emir almadığını savunan Köse, 27 Temmuz'a kadar telefonla yoklama verdiğini ifade etti. Köse, 27 Temmuz'da üsse çağrıldıklarını ve polislerce gözaltına alındığını belirtti.
FETÖ ile bir bağı olmadığını savunan Köse, tahliyesini ve beraatini istedi.
Sanık eski kursiyer pilot Mehmet Güngör'ün de suçlamaları kabul etmeyip tahliye ve beraatini istediği duruşmaya öğle arası verildi.
Kaynak: