Akşama Ne Pişirsek ..?
Akşama Ne Pişirsek ..?
Güveçte Mantarlı Kaşarlı Karışık Et Sote
Perde Pilavı
Yoğurtlu, Havuç Salatası
Pudingli Şerbetli Kadayıf
Not: Yemek Tarifleri Kişiliktir. Afiyet Olsun…
Güveçte Mantarlı Kaşarlı Karışık Et Sote
Malzemeler:
Yarım Kilo Tavuk Göğsü
3 Tane kırmızı yeşil biber
Yeşil biber
Bir büyük soğan
Bir kutu mantar
3 Büyük domates
Kaşar peyniri
Tereyağ
Zeytinyağ
Yapılışı;
Önceden haşladığımız tavuk göğüsünü küp küp doğruyoruz. Biberleri halka halka, soğanları küçük küçük ve mantarları ay şeklinde ince ince doğruyoruz. Tencereye koyduğumuz soğanları ve biberleri baştan 2 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı ile kavuruyoruz. Arkasından mantarları da atıyoruz.
Mantarlar biraz yumuşayınca etleri atıp kavurmaya devam ediyoruz. Sonra ufak doğranmış domatesleri tencerenin içine atıp kapağını kapatıyoruz.
Domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz sonrada bir fincan kadar suyu yemeğin içine koyduktan sonra biraz daha pişirip yemeği güveçlere koyuyoruz. Üstlerine rendelenmiş kaşarı bol bol koyup güveçleri kısık ateşte kaşarlar eriyene kadar ısıtıyoruz.
Perde Pilavı
Malzemeler:
Hamuru İçin:
1 tane yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı su
2 çay kaşığı tuz
Alırı kadar un
Pilavı için:
2 tane tavuk but
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı tuz
Çok az tarçın
Çok az yenibahar
Çok az karabiber
1 kase badem
Yapılışı;
Tavuğu tuzlu suda haşlayıp didikleyelim. Pilav için tereyağını tencereye koyup fıstık ekleyip kavuralım. İçine pirinç,üzüm, tuz ve baharatları ekleyip 1-2 dakika kavuralım. 2 su bardağı tavuk suyu 1 su bardağı su ve tavukları ekleyip pişirelim. Pilav pişerken hamuru yoğurup dinlenmeye bırakalım. Pişireceğimiz fırın kabını yağlayıp bademleri dizelim. Üzerine hamuru açıp yerleştirelim. Pilavı koyup düzeltelim. Üzerini hamurla kaplayıp ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim.
Yoğurtlu, Havuç Salatası
Malzemeler :
Yarım kg havuç.
Yarım kg yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
Çok az sıvı yağ.
Çok az zeytinyağ.
Tuz.
Yapılışı;
Havuçlarımızı yıkayalım, soyacak yardımı ile güzelce tıraşlıyalım, rendeleyelim. Tavamıza çok az sıvı yağ koyalım, havuçlarımızı ekleyelim ve tuzumuzuda serpelim güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Kavrulan havuçlarımızı soğuması için kenarda bekletelim.
Sarımsaklarımızı soyalım ve tuz ekleyip ezelim. Büyükce bir kapaklı kaseye sarımsaklarımızı, yoğurdumuzu koyalım ve güzelce karıştıralım. ( Pürüzsüz bir karışım olmalı ) bu karışıma ılık haldeki kavurduğumuz havuçlarımızı ekleyelim ve yavaşca çok hırpalamadan yoğurdumuzla, havucumuzu karıştıralım. Bu aşamada tadına bakalım tuz ayarını, yoğurdun kıvamını konturol edelim. Tadı, kıvamı yerindeyse servis tabağımıza yerleştirelim.
Üzerine sızma zeytinyağ gezdirelim. İstediğimiz şekilde süsleyelim. ( maydanoz, dereotu, taze nane, pulbiber ) kullanabiliriz.
Pudingli Şerbetli Kadayıf
Malzemeler:
1 kilo taze kadayıf
3oo gr. tereyağ ( margarinde olabilir )
Kreması için :
2 paket vanilyalı puding
Süt
Şerbeti için :
4 Su bardağı su
3/5 Su bardağı şeker
Yapılışı;
Kadayıfın yarım kilosunu tepsiye , yarım kilosunu başka bir kaba ayırıyoruz. kadayfıların üstüne 150 gr'lık yağı döküyoruz. Kadayıfları yağla birlikte parçalama işlemini yaptıktan sonra yağ ile yoğurmuş olduğumuz kadayıfları tepsiye yayıyoruz.
Kreması için daha önceden pudingleri sütle ocakta kaynatıp soğutuyoruz. Soğuyan pudingi tepsideki kadayıfın üstüne döküyoruz. Kaptaki diğer kadayıflarıda yağla aynı işlem yapılıp parçalanarak tepsideki pudingin üstüne yayıyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 50 dakika iyice kızarmış olsun .
Pişen ve ılık haldeki kadayıfın üzerine önceden hazırladığımız ılık şerbeti döküyoruz. Kare şeklinde kesip şerbetini çektikten sonra ikram ediyoruz .
Derleyen; Müjdat GÖKÇE