Akşama Ne Pişirsek ..?
Akşama Ne Pişirsek ..? 30.05.2013
Fındık Çorbası
Patates Oturtma
Güveçte Sebzeli Bulgur Pilavı
Sütlü irmik Tatlısı
Not: Yemekler Kişiliktir. Afiyet Osun.
Fındık Çorbası
Malzemeler:
125 gr fındık
1.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı fındık yağı yada sıvıyağ
1 su bardağı süt veya 200 ml krema
1 küp tavuk bulyon
3 su bardağı su
Tuz
Üzeri İçin:
1 çay kaşığı salça
nane
1 yemek kaşığı fındık yağı yoksa sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı su
Yapılışı;
Fındıkları mutfak robotunda un haline getirin. (Eğer un halinde satılanlardan bulabilirseniz, doğrudan kullanabilirsiniz.) Fındıkları, fındık yağı ve un ile birlikte tencerede biraz kavurun. Rengi döndükten sonra, yavaş yavaş kaynamış suyu eklemeye başlayın.
Bu arada çırpıcıyla sürekli karıştırmaya devam edin ki, topaklanmasın. Bu aşamada tuzu ve tavuk bulyonu da ekleyin. 10-15 dakika kadar pişirin. Bir el blender’ı yardımıyla, çorbayı iyice püre haline getirip, sütü de ekleyin. 5-10 dakika daha pişirin.
*** Eğer krema kullanacaksanız, çorbanın pişme işlemi tamamlandıktan sonra altını söndürdükten sonra ekleyin ve iyice karıştırın. Sütü eklemeden önce çorbadan 1 kepçe alın sütle karıştırın. Sonra tekrar tencereye boşaltınki süt kesilmesin.
Üstünün sosu için gerekli malzemeleri ufak bir tavada karıştıp, pişirin. Çorbayı kaselere koyduktan sonra üzerine bu sosu gezdirin. Afiyet olsun.
Patates Oturtma
Malzemeler:
6 adet patates
2 orta boy soğan
250 gr kıyma
2 diş sarımsak
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pulbiber
1,5 su bardağı sıcak su
patatesler için kızartma yağı
Yapılışı;
Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın ve süzdürün. 1 parmak kalınlığında tekerlek dilimleyerek önlü arkalı hafif pembe olacak şekilde kızartıp fırın kabına dizin. Soğanı ve sarımsağı ince kıyıp yağda kavurun ve kıymayı ekleyerek soldurana kadar birkaç dakika karıştırın. Salçayı, 1,5 bardak sıcak suyu ve baharatları ekleyip karıştırarak 5-7 dakika kadar hafif pişirin. Hazırladığınız bu harcı patateslerin üzerine yaydırarak dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin ve sıcak servis yapın. Afiyet Olsun..
Güveçte Sebzeli Bulgur Pilavı
Malzemeler:
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 adet havuç
1 su bardağı pilavlık bulgur
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Üzerine kıyılmış maydanoz
Yapılışı;
Toprak kabınızda, küp doğranmış kuru soğanı, 3 çorba su bardağı su koyun. Pilav gibi pişirin,kaşığı zeytinyağında kavurun. Küp doğranmış domatesleri ve havuçları ekleyerek birlikte kavurun. Bulguru ekleyin, tuz, karabiber ve 2,5 su bardağı su koyun. Pilav gibi pişirin, Üzerine maydanoz doğrayarak servis yapın.
Sütlü irmik Tatlısı
Malzemeler:
5 su bardağı süt
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
50 gram margarin
hindistan cevizi
tarçın
Yapılışı;
Soğuk sütün içerisine irmiği, şekeri koyun ve kaynayana kadar karıştırın.
Kaynadıktan sonra içerisine vanilya ve margarini ekleyin.
Hafif ıslattığınız borcama dökün.
Üzerine tarçın ve hindistan cevizi döküp buzdolabında soğutun.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE