Akşama Ne Pişirsek ..?
Akşama Ne Pişirsek ..? 02.06.2013
İzmir Köfte
Buhara Pilavı
Çoban Salatası
Saray Hoşafı
Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. AFİYET OLSUN
İzmir Köfte
Malzemeler:
1/2 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 su bardağı bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
Kimyon
Üzerine koymak için;
4 adet patates
4-5 adet yeşilbiber
2 adet domates
Sosu için;
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates rendesi
2 bardak sıcak su
Sıvı yağ
Tuz
Kızartmak için;
Zeytinyağı ya da sıvıyağ…
Yapılışı;
Kıymayı yoğurma kabına alalım, üzerine yumurta, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip yoğuralım. Yoğurduğumuz köfte harcından ceviz büyüklüğünce parçalar kopartıp oval şeklinde köfteler yapalım
Patateslerin kabuklarını soyup, elma dilimi şeklinde doğrayalım. Sıvıyağda önce patatesleri daha sonra köfteleri hafif kızartalım
Kızarttığımız köfte ve patatesleri tepsiye sıralayalım, üzerine yeşilbiber ve domates dilimleri koyalım.
Yemeğin sosu için köfteleri kızarttığımız tavada domates rendesi ve salçayı bir iki dakika kavuralım, üzerine sıcak su ve tuz ilave edelim.
Sos kaynayınca köftelerin üzerine dökelim, önceden ısıttığımız(200 derece) fırında domates ve biberler kızarana kadar pişirelim.
Buhara Pilavı
Malzemeler:
3 bardak pirinç
2 orta boy soğan
3 orta boy havuç
1 bardak iç badem
500 gr kuşbaşı doğranmış koyun eti
3 orta boy havuç
5 yemek kaşığı tereyağ veya sade yağ
100 gr tel şehriye
100 gr kuru kayısı
Tuz-biber-yenibahar
1 adet yufka
Yapılışı;
Pirinci yıkadıktan sonra sıcak suda 30 dk bekletin. Bademi sıcak suya
koyun ve kabuklarını çıkartın.
İnce doğranmış soğanı ve bademleri, 3 kaşık yağla birlikte açık pembe
kavurun. Rendelenmiş havuç, kuşbaşı doğranmış etleri de katin. Tuz,
karabiber, yenibahar ve 3 bardak su ekleyin. Kısık ateşte 45 dk pişirin.
alan yağın içinde şehriyeyi pembe renkte kavurun. Suyu süzülmüş pirinci,
küçük parçalar halinde doğranmış kayısıları ve şehriyeyi etli karışıma
katin. 3 bardak sıcak su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çektirin.
Uygun bir tencereyi önce yağlayın, sonra yufkayı yerleştirin. Pişen pilavı
içine boşaltın. Kenardaki yufkaları üzerine kapatın. Yufka kızarıncaya dek
fırında pişirin. Bir tabağa ters çevirip servis yapın.
Çoban Salatası
Malzemeler:
salatalık 2 orta boy 220 gram
Domates 3 büyük boy 375 gram
yeşilbiber 4 orta boy 60 gram
yeşil soğan 7 orta boy 150 gram
Maydanoz 2/3 demet 40 gram
Taze nane 7-8 dal 20 gram
zeytinyağı 2 yemek kaşığı 20 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram
Tuz 1 tatlı kaşığı 6 gram
Yapılışı;
Sebzeleri yıka, salatalığı soy, biberin sap ve çekirdeklerini ayır, soğan, maydanoz ve naneyi ayıkla. soğan ve yeşilbiberi 1 santimetre kalınlıkta, domates ve salatalığı 1 santimetreküp irilikte doğra. Nane ve maydanozu ince ince kıy. yağa limon suyu ve tuzu kat, iyice çırp, salatanın üzerinde gezdirin.
Saray Hoşafı
Malzemeler:
250 gram balkabağı
1 cay bardağı kuru üzüm
1.5 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 çay bardağı limon suyu
Yapılışı;
Tencereye suyu alın.
Kabuğu soyulup küp seklinde doğranmış kabağı, kuru üzümü, tozşeker ve limon suyunu ilave edin.
Kabaklar yumuşayana kadar kaynatın. Tencereyi ateşten alın.
Komposto soğuyunca servis yapın.
evet yemeğimiz hazır afiyet olsun.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE