Aksaray'da Yetişen Sarımsaklar İlaç Sanayisinin Gözdesi Oldu

Aksaray'da Yetişen Sarımsaklar İlaç Sanayisinin Gözdesi Oldu

Aksaray'da organik olarak üretilen, selenyum ve germanyum açısından zengin sarımsaklar, Almanya ve Rusya'daki ilaç fabrikalarına ihraç ediliyor. Antibiyotik ilaç yapımında kullanılan bu sarımsaklar, yurt dışında büyük ilgi görüyor.

Aksaray nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı biliniyor. Bu bağlamda, Aksaray'da üretilen organik sarımsaklar Almanya ve Rusya'daki ilaç fabrikalarına gönderiliyor. Selenyum ve germanyum oranları yüksek olan bu sarımsaklar, ilaç sanayisinde özellikle antibiyotik ilaçlarında kullanılıyor. Bu yıl 80 ton Rusya'ya, 40 ton ise Almanya'ya ihraç ediliyor.

Aydın Öngün'ün Başarılı Üretim Hikayesi

Aksaray'ın merkeze bağlı Acıpınar köyünde, Aydın Öngün tarafından 100 dönüm arazide ekilen sarımsaklar, yaklaşık 200 ton rekolte veriyor. Aydın Öngün'ün oğlu Uğur Öngün, üretim ve ihracat hakkında şu bilgileri verdi:

Aksaray'da Yetişen Sarımsaklar İlaç Sanayisinin Gözdesi Oldu

"Bu yıl inşallah 80 ton Rusya'dan aldığımız siparişimiz var. Rusya sarımsakları antibiyotik firmasında ilaçlara katıyor. Yeni pazarımız olarak da 40 ton sipariş ile Almanya var. Organik sarımsak olduğu için büyük bir firma ile anlaşma yaptık ve inşallah pazarımızı daha da genişleteceğiz. Bu sarımsaklar Aksaray'ın kendi ata tohumunda üretilmiş bir çeşit. Şerbet ve şire oranı fazla olup ilaç sanayisinde tercih edilen bir çeşit. İşlemesi daha kolay olan ve selenyum ile germanyum oranları çok yüksek olduğu için özellikle kanserojen ilaçlarında daha çok tercih edilerek katılıyor. Rekoltemiz bu yıl geçen seneye oranla çok yüksek. İklim değişikliğinden dolayı biraz daha düşük bekliyorduk ama şu an daha yüksek verim aldık. Rusya ve Almanya'ya giden sarımsakları antibiyotik firmasında ilaçlara kullanıyorlar."

Aksaray'da Yetişen Sarımsaklar İlaç Sanayisinin Gözdesi Oldu

Aksaray'ın Sarımsağı Yurt Dışında Büyük İlgi Görüyor

Aksaray'da üretilen organik sarımsaklar, yüksek selenyum ve germanyum içeriği ile dikkat çekiyor. İlaç sanayisinde antibiyotik ilaç yapımında kullanılan bu sarımsaklar, Almanya ve Rusya'da büyük ilgi görüyor. Aksaray'dan yapılan bu ihracatlar, yerel ekonomiye de önemli katkı sağlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler