Mustafa Yiğit
Akşehir 800. yıla hazırlanıyor
Gülmeyi, eğlenmeyi, hayattan zevk almayı adeta unutmuş durumdayız. Son yıllarda ülkemizin üzerinde karabasan var sanki. Siyasetteki kısır çekişmeler, terör belası, trafik kazaları, etrafımızdaki amansız savaşlar, bizi mutsuz ve umutsuz kılıyor.
Diyoruz ki içimizden, Hoca Nasreddin gelse de şu karamsar dünyamıza ince nükteleriyle renk katsa ve sorunlarımızı “damdan düşenin halinden damdan düşen anlar” mantığıyla çözüverse.
Öyle biz de yorulmasak sayfalarca yazmaktan çizmekten. Saatlerce açık oturum, yuvarlak masa yapmaktan.
Bir cümlesiyle “dünyanın merkezi burası” neden karamsarsınız, neden telaşlısınız, neden komplekslisiniz deyiverse…
Onun torunları olarak buna o kadar çok ihtiyacımız var ki. Onun sekiz yüzyıl öncesinden seslenmesini, kulağımıza “bana mı inanacaksınız, yoksa uluslar arası arenadaki eşeklere mi” dediğini duyuversek.
****
Evet, 1208 – 1284 yılları arasında Akşehir'de yaşamış Türk mizahının en önemli temsilcisi Nasreddin Hoca'mızın bu yıl doğumunun 800. yılı.
Takip edebildiğim kadarıyla, Akşehir ve Akşehir Belediyesi bu yıla çok iyi bir şekilde hazırlanıyor.
Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Konya milletvekillerini de Nasreddin Hoca’nın torunu olduklarını unutmamaları ve ellerinden gelen her şeyi yapmaları konusunda desteğe çağırmış.
Sağ olsunlar onlar da, bu yılın layıkıyla kutlanabilmesi için harekete geçmiş, kollarını sıvamışlar.
Medyadan ve duyduklarımızdan edindiğimiz o ki, festivale Kültür Bakanlığının desteğini almak için Konyalı vekiller özellikle de Orhan Erdem büyük bir çaba sarf ediyor.
Vekillerimiz bu yılın yalnızca Akşehir’de değil yurtiçinde ve yurtdışında da coşkuyla ve en güzel biçimde kutlanabilmesi için Kültür Bakanlığına resmi başvuru yapmış durumda.
Bu yıl için ayrıca özel bir 800. yıl logosu hazırlanmış. Bu yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerde kullanılacak logo, hoca’nın eşeğe ters binmesine gönderme yapıyor.
Başkan Mustafa Baloğlu, bu yıl 800. doğum yıldönümü kutlanacak olan Nasreddin Hoca'nın daha iyi tanınması için çalışmaların son hızla devam ettiğini ve 800. yıl programına ilişkin bilgilerin peyder peyh basınla paylaşılacağını söylüyor.
800. yıl kutlamaları nasıl geçecek, açıkçası ben de çok merak ediyorum. Bu yüzden dayanamayıp başkanımızdan küçük tiyolar alıyorum.
Yoğun çalışmalardan anlaşılan o ki, Hocamız gerçekten layıkıyla anılacak.
Bunun ilk işaretleri; Nasreddin Hoca'nın minyatürleri ile Türkçe ve İngilizce yazılmış 6 fıkrasının yer aldığı 5 bin adet takvimin bastırılmış olması.
Bu takvimler, pek çok bürokrat ve vekile gönderilmiş. Takvimlerin tiyatro ve edebiyatla uğraşan kişilere gönderilip gönderilmediğini bilmiyorum, gönderilmediyse başkanımıza duyurulur, arkadaşlar bekliyor.
Ayrıca, her yıl 5 – 10 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği dışında; bu yıl Hollanda ve Belçika’da Nasreddin Hoca Şenlikleri yapılacak. İnşallah biz de bu şenliklerde bulunmaya çalışacağız.
Nasrettin Hoca Şenliklerinin Avrupa’nın pek çok şehrinde yaygınlaşmasını umut ediyoruz.
İlki bu ülkelerde gerçekleştirilecek şenliklerin güzel Akşehir’imizi de tüm dünyaya tanıtacağını düşünüyorum.
Yine geçmiş yıllardan farklı olarak çeşitli panel ve konferanslar düzenlenecek yıl boyunca.
Bunlardan en önemlisi, Atatürk Kültür Merkezi, Akşehir Kaymakamlığı ve Akşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenecek Uluslararası Nasreddin Hoca Sempozyumu.
Bu sempozyuma pek çok bilim adamı, ünlü nükte ustası ve edebiyatçı katılacak. Hocamızın hayatı, dünyaya bakışı ve bilmediğimiz pek çok yönleri bu sempozyumda konuşulacak.
800. yılda, Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında, Nasreddin Hoca Evi ve Sokağı'nın açılışı da gerçekleşecek.
Hocamızın 800. doğum günü kutlamaları yalnızca bunlarla kalmayacak tabii. Akşehir Belediyesi ve Akşehir ahalisi, pek çok kültür–sanat programları, yarışmalar, sempozyumlar, konferanslarla 800. Yılı Etkinliklerinin, yurt içinde ve yurt dışında, geniş yankı uyandırması için hazır durumdalar.
Bize de bu yılı dolu dolu Hoca’yı yaşamak düşüyor.
Belki bu şenliklere konuk olduğumuzda, hiçbir yerde duyulmayan bir Nasrettin Hoca ve Şarlo hikayesini de Akşehir halkıyla paylaşırız.
Velhasıl Onu en çok seven torunu olarak diyorum ki: İyi ki doğdun Hoca’m, Akşehir seninle gurur duyuyor!