AKUT, deprem bölgesindeki ekip sayısını artırdı
AKUT Arama Kurtarma Derneği, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli gerçekleşen iki depremdeki ekip sayısını 28’e ve gönüllü sayısını 576’a çıkardı
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan depremin ardından AKUT Arama Kurtarma Derneği, ekip ve gönüllü sayısını arttırdı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Saat 22.20 itibari ile vefat eden kişi sayısının 2. 379 kişi ve yaralı sayısının 14.483 kişiye ulaştığı belirtilen depremler geniş bir alanı ekledi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren koordine olan AKUT ekipleri, ilk olarak 16 ekip ve 211 gönüllüsü ile deprem bölgesine intikal etti. Saat 20.00 itibari ile deprem bölgesinde 28 ekip ve 576 gönüllü sayısına ulaşıldı. Dernekten yapılan açıklamada, 4 arama kurtarma köpeğiyle desteklenen çalışmalarda 21 kişinin enkazdan canlı çıkarıldığı belirtildi.
AKUT, İstanbul, Alanya, Mersin, Ankara, Giresun, Selçuk, Yarımada, Rize, Manisa, Kaş-Kalkan, Kocaeli, Antalya, Denizli, Fetiye, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Bingöl ekipleriyle başladığı çalışmalara; Bozüyük, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, İzmir, Kuşadası, Marmaris, Niğde, Tekirdağ ve Trabzon ekiplerini ekledi.
“ÜLKE OLARAK KRİZ YÖNETİMİNDEN, RİSK YÖNETİMİNE GEÇMEMİZ LAZIM”
AKUT’un çeyrek asırdan fazla tarihindeki ilk kadın Başkanı Zeynep Yosun Akverdi, gelinen noktada, artık strateji olarak afetler konusunda, “kriz yönetimi” olgusundan; “zarar azaltma”, “hazırlık” ve “tahmin ve erken uyarı” süreçlerinden oluşan “risk yönetimine” olgusuna çoktan geçmemiz gerektiğini vurgulayarak; “10 ili etkileyen depremde, AFAD ve tüm STK’lar ellerinden gelenin üstünde çaba sarf ediyor ama bu konun öncesi var… Dünyanın en başarılı ve yetkin arama kurtarma ekiplerine sahibiz ama inanın bu gerçeği çok fazla değiştirmiyor zira bina stoklarınız eğer depreme dayanıklı değilse, yapabileceğiniz çok fazla bir şey maalesef yok. Açıkçası son İzmir Depremi ve hatta özellikle “risk yönetimi” gerçeği konusunda geçen sene yaşadığımız özellikle Karadeniz merkezli sel felaketleri net bir uyarıydı ve bu şansı da kaçırdığımız görünüyor. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. ”
AKUT yönetimi tarafından yapılan önemli açıklamalardan birisi de, depremin yaşandığı illerdeki sivil araçların yarattığı trafik sıkışıklığı oldu. Olumsuz hava durumunun daha da arttırdığı ulaşım koşullarının, sivil araçların yarattığı trafik sorunu nedeniyle daha da arttığı vurgulandı. Bu sorunun, bölgeye ulaşmaya çalışan arama kurtarma ekipleri başta; ambulans ve itfaiye gibi diğer ekiplerin deprem bölgesine ulaşmasını ciddi bir şekilde engellediği belirtildi.