Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ile komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri kararı kınadı - Komisyon Başkanı İyimaya: - "Isınmakta olan dünyaya, devletlerin benzinle gitme özgürlükleri yoktur"- AK Parti'li Tunç: - "Siyasetçilerin ya da parlamentoların ye
TBMM (AA) - TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri, Alman Parlamentosunun Ermeni iddialarına ilişkin kararını kınadı.
Bilirkişilik Kanunu Tasarısının kabul edildiği komisyonda, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kabul ettiği karar gündeme geldi.
Başta Komisyon Başkanı İyimaya olmak üzere, komisyonun AK Parti, CHP ve MHP'li üyeleri söz alarak, karara tepkilerini dile getirdi.
İyimaya, büyük devletlerin devlet aklı gelişmiş devletler olduğunu belirterek, "Almanya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndaki kışkırtıcı ve asal rolünü düşünmeden 1915 olaylarını izah etmek mümkün mü? Mümkün değil." diye konuştu.
"Bu emperyal bakışı çocukluk hastalığı olarak gördüğünü" ifade eden İyimaya, "Isınmakta olan dünyaya, devletlerin benzinle gitme özgürlüklerinin bulunmadığını düşünüyorum. Tarih bilinci ve küresel barış anlayışı içerisinde ve ortak akıl ekseninde, Almanya'nın ve dünyanın ortak akıl noktasına gelmesini düşünüyorum. Kararı kınıyorum." değerlendirmesini yaptı.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Almanya Parlamentosunun bu kararını kınadığını söyledi.
Kararın yok hükmünde olduğunu, hukuki değerinin bulunmadığını kaydeden Tunç, bu kararın iki ülke arasındaki dostluk ilişkisine de büyük zarar verdiğini bildirdi.
Tunç, söz konusu kararın tarihi gerçeklerle bağdaşmadığı gibi bu konuda parlamentoların karar almasının da mümkün olmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak, uluslararası hukukla da bağdaşmamaktır. Kendi ülkelerindeki karanlık sayfaları gölgelemek için bu tür kararlar zaman zaman bazı ülkelerde gündeme gelmiştir ama bizim için hiç bir değeri olmayan işlemlerdir. Siyasetçilerin ya da parlamentoların yetkili olmadığı, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken meselede böyle bir karar alınmış olması, karar alanların büyük ayıbıdır, kınıyorum."
Meselenin milli mesele olduğunu vurgulayan Tunç, bu konu üzerinden AK Parti'nin eleştirilmesini doğru bulmadığını aktardı. Tunç, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanların gerekli tepkileri ortaya koyduğunu, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun Türkiye'ye çağrıldığını anımsattı.
- "Hem hukuka hem de tarih bilimine saygısızlık'"
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, bu kararın hükümsüz ve geçersiz olduğunu vurguladı.
Herhangi bir uluslararası mahkemenin kararı olmaksızın 1915 olaylarının "soykırım" şeklinde nitelendirilmesinin hem hukuka hem de tarih bilimine saygısızlık olduğuna işaret eden Yüksel, şöyle konuştu:
"Bu kararların Fransa, Rusya, İsveç, Hollanda, İsviçre'den sonra Almanya'da alınması da AKP hükümetinin 13 seneden beri uyguladığı yanlış dış politikaların sonucudur. Türkiye dış politikada giderek düşman kazanmakta, yalnızlaşmakta ve AKP hükümeti, muhalefetin uyarısına rağmen dış politikada yanlışlarına devam etmektedir. Korkarım ki AKP'nin bu yalnızlaştırıcı, herkese meydan okuyucu dış politikalarının sonucu ileride daha fazla ülkenin bu saçma sapan soykırım iddialarını kabul etmesi sonucuna götürecektir. Almanya Parlamentosunun aldığı bu kararı telin ediyor, AKP hükümetini dış politikada daha akılcı politikalar izlemeye davet ediyorum."
- "Ermenilerin yüz yıllık yalanına sarılarak..."
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da Almanya Parlamentosunun tarihi gerçekleri ayaklar altına alarak 1915 olaylarına dair aldığı kararını telin ettiğini söyledi.
Tamamen siyasi olan bu kararın, 3 milyon Türkün yaşadığı Almanya'daki gurbetçiler başta olmak üzere Türk milletini rencide etmeye yönelik olduğunu kaydeden Aksu, "Tarih parlamentolarda yazılmadığı gibi, tarihi gerçeklerin parlamentoların kararıyla değiştirilmesi de mümkün değildir. Osmanlı'nın savaş yorgunluğunu fırsata çevirmeye kalkan Ermenilerin yaptığı mezalim ya unutulmuştur ya da görmezden gelinmektedir." dedi.
Aksu, Türk milletinin şanlı tarihini lekelemeye, zedelemeye yönelik böyle kararların kimseye faydasının olmadığını ifade ederek, "Ermenilerin yüz yıllık yalanına sarılarak Türkiye gibi bir ülkenin dostluğunu kaybetmenin hiç bir mantıklı izahı bulunmamaktadır. Başkalarına soykırımcı iftirasını atmanın, Alman ırkçılarının suçluluk duygularını hafifletemeyeceğini vurgulamak istiyorum. Utanılacak bir geçmişimiz, insanlığa karşı mahcup olacak eylemimiz hiç olmamış, bundan sonra da olmayacaktır." değerlendirmesini yaptı.
- "Tarihle yüzleşmeyi başarabilseydik..."
HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise bu topraklarda yüzyıldır trajediler, acılar, felaketler yaşandığını söyledi.
"Ortak ve daha güçlü bir gelecek için yaralarımızı sarmaya, geçmişle yüzleşmeye, ayrıca hakikatlerin ortaya çıkarılmasına ihtiyaç var." diyen Ertan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmiş yıllarda Ermeni halkına taziyelerini ilettiğini anımsattı.
Ertan, bu taziye mesajının dünya ve ülke kamuoyunda çok olumlu karşılandığını belirterek, "Olumlu karşılandı ama başka adımlar atılmadı. Eğer bu konuda adım atılmış olsaydı, tarihle yüzleşmeyi başarabilseydik, bugün başka parlamentolar yerine kendi parlamentomuzda hakikatler ışığında bir mesaj yayınlayabilirdik." diye konuştu.
AA
Kaynak: