Almanya Savunma Bakanı von der Leyen:
"(İncirlik Üssü'ne yapılacak yatırım) Protokol henüz imzalanmadı"
BERLİN (AA) - Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, terör örgütü DAEŞ karşıtı koalisyonda görev yapan Alman askerleri için İncirlik Üssü’nde inşa edilmesi planlanan geçici tesisler konusunda Türkiye ile protokolün henüz imzalanmadığını söyledi.
Von der Leyen, Almanya ve Avustralya’nın dışişleri ile savunma bakanlarının Berlin’de yaptıkları dörtlü görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı.
DAEŞ’e karşı mücadele kapsamında Alman askerlerinin halen İncirlik’te görev yaptıklarını dile getiren Leyen, askerler için burada bir takım yatırımlar gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.
Leyen, özellikle askerlerin barınması için geçici tesislere ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle konteyner seçeneğine yöneldiklerini anlattı.
İncirlik’te mobil bir savaş karargahına da acil ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Leyen, bunun görev bittikten sonra Almanya’ya geri getirilebilecek şekilde olacağını bildirdi.
Tüm bu konularda Türk tarafıyla uzun süren görüşmeler yapıldığını anlatan Bakan Leyen, “Protokol henüz imzalanmadı. Bu şu anlama geliyor, para da henüz aktarılmış değil. Tümüyle normal süreç işlemeye devam ediyor.” dedi.
Leyen, bir soru üzerine, Alman milletvekillerinin ekim ayı başında İncirlik Üssü'nde Alman askerlerini ziyaret edebileceklerini kaydetti.
Alman Bakan, bir başka soru üzerine de İncirlik’te görev yapan Tornado keşif uçaklarının DAEŞ hedeflerine karşı istihbarat topladığını, bölgedeki Kürt gruplara ilişkin istihbarat toplanıp bunların paylaşılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
- Halep’te ateşkes çabaları
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Halep’te ateşkes çabalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken bu konuya acil bir çözüm bulunmasını gerektiğini, aksi takdirde sivil halka insani yardımın götürülemeyeceğini belirtti.
Rusya ile ABD arasındaki son görüşmelerde bu konuda bazı farklılıkların aşılmaya çalışıldığını dile getiren Steinmeier, insani yardımların Halep’te El-Nusra ile birlikte çalışan güçlerin eline geçmemesi için bazı mekanizmaların oluşturulması gerektiğini, bu konuda arayışın sürdüğünü kaydetti.
- "DAEŞ, küresel bir tehdit"
Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, görüşmelerinde uluslararası sorunları, Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, terörle mücadelede işbirliğini ele aldıklarını ifade ederek, DAEŞ’in yalnızca bölgesel değil, küresel bir tehdit olduğunu vurguladı.
Yaklaşık 120 Avustralya vatandaşının DAEŞ propagandası nedeniyle radikalleşip, savaşmak üzere Suriye ve Irak’a gittiği bilgisini veren Bishop, Almanya’dan da yaklaşık 700 Alman vatandaşının benzer şekilde terör örgütüne katıldığını, Suriye ve Irak’ta savaştığını söyledi. Bishop, "Aramızda bilgi, düşünce, deneyim ve istihbarat paylaşarak, koalisyondaki diğer ülkelerle birlikte bu terör belasını ortadan kaldırabiliriz. Bu yalnızca Ortadoğu’daki bölgesel bir tehdit değil, bu küresel bir tehdit.” şeklinde konuştu.
AA
Kaynak: