Altın yükselişini sürdürecek mi? Uzman isimden önemli tavsiye

Altın yükselişini sürdürecek mi? Uzman isimden önemli tavsiye

Altın fiyatları, FED'in faiz indirimi beklentisiyle rekor kırmaya devam ediyor. Prof. Dr. Hüseyin Selimler, FED'in 25 baz puanlık indiriminin altın ve dolar üzerindeki etkilerini değerlendirerek yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu.

Altın Rekor Tazeliyor: Gözler FED'in Faiz Kararında

Altın, güvenli liman olarak yatırımcıların gözdesi olmaya devam ederken, haftaya yükselişle başladı. 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan FED toplantısında, 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Piyasalarda merak edilen soru ise bu indirimin altın fiyatlarına nasıl yansıyacağı. İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selimler, faiz indirimi ve altın piyasası arasındaki bağlantıyı değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Faiz İndirimi Beklentisi Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

FED'in faiz kararını etkileyen en önemli faktörlerin istihdam ve enflasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Selimler, "Enflasyon, Haziran 2022'de %9,1 seviyesindeyken, Ağustos 2024 itibarıyla %2,5'e geriledi. İşsizlik verileri ise beklenilen düzeyde olmasa da iyileşme gösteriyor. Bu göstergeler ışığında, FED'in 18 Eylül'deki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası'nın da yakın zamanda benzer bir adım attığını göz önünde bulundurursak, FED'in faiz indirimi kaçınılmaz gibi görünüyor" dedi.

Altın Fiyatlarında Yükseliş Devam Edecek

FED'in faiz indiriminin altın üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Selimler, "Faiz indirimi beklentisi altın fiyatlarını yukarı yönlü baskılamaya başladı. Güvenli liman olarak görülen altın, faiz indirimi ile birlikte dolardaki olası değer kaybı nedeniyle artmaya devam edecektir. Ancak bu yükselişin ne kadar süreceği, FED'in sonraki toplantılarda faiz oranlarını ne ölçüde düşüreceğine bağlı olarak şekillenecektir" dedi. Selimler, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim kararlarıyla altının yükseliş trendinin desteklendiğini ve bu trendin devam edeceğini vurguladı.

Altın Yatırımcısına Tavsiyeler

Altın yatırımına yönelik önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Selimler, "TÜİK verilerine göre Ağustos 2024'te en çok reel getiri sağlayan yatırım aracı altın oldu. Ayrıca 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde de en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar, FED'in faiz indirimi ve Türkiye’deki dolar/TL kuru gibi etkenleri göz önünde bulundurmalıdır. Özellikle kurdaki artışın enflasyon seviyesinde olacağını düşündüğümüzde, altın yatırımının birkaç ay daha reel getiri sağlaması muhtemeldir" şeklinde konuştu.

Dolar/TL Kuru Ne Olur?

FED’in faiz indirim kararının dolar/TL üzerindeki etkilerine de değinen Selimler, "FED faiz indirimi sonrası dolar/TL kurunda bir miktar düşüş yaşanabilir. Ancak Türkiye'de kurun baskı altında olduğunu ve enflasyon oranında bir artış yaşanabileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden kur seviyesinin iç faktörlerle de şekilleneceği göz önünde bulundurulmalı" diyerek sözlerini noktaladı.

Altın yükselişini sürdürecek mi? Uzman isimden önemli tavsiye

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.