"AMATEM'e yılda 6 bin bonzai bağımlısı başvuruyor"
Prof. Dr. Öztek:- "2015'te Türk insanı bütçesinden 15 milyar lirayı sigaraya, 10 milyar lirayı da sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine harcadı"- "Ortaokul ve lise öğrencilerinin yüzde 20'si sigara, yüzde 14'ü alkol kullanıyor. Bir yılda 400 kişi
İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, "2015'te Türk insanı bütçesinden 15 milyar lirayı sigaraya, 10 milyar lirayı da sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine harcadı" dedi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "Sigara, Alkol, Uyuşturucu ve Spor" konulu konferansta konuşan Öztek, son günlerde giderek artan ve kullanım sonrası ölüme neden olan bonzaiye karşı mücadelede iyi eğitimli sivil toplum örgütü üyelerine büyük iş düştüğünü anlattı.
Uyuşturucuyla mücadelede her şeyden önce ailenin, arkadaşların, öğretmenlerin, medyanın ve devletin üzerine çok büyük görevler düştüğünü aktaran Öztek, bunun önlenmesinde herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerektiğine işaret etti.
Öztek, sigaranın kalp damar hastalıkları, enfarktüs ve akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olduğunu, bu nedenle ülkede yılda 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini anlattı.
Alkolün, mide ülseri, mide kanseri, karaciğer sirozu, hepatit ve karaciğer kanserine yol açtığını, uyuşturucuların ise önce akciğerde ağır tahribat yapıp, buradan kan yoluyla beyine giden zararlı maddelerin tüm beyin hücrelerinin dengesini bozduğunu, görme işitme ve konuşma merkezlerinin zarara uğradığını, ardından kalpte düzensiz ve hızlı çalışma sonucu ani ölümlerin meydana geldiğini ifade eden Öztek, şunları kaydetti:
"Bir yılda sigaraya ve sigaradan kaynaklı hastalıkların tedavisine, üç Çanakkale Köprüsü parasını harcıyoruz. 2015'te Türk insanı bütçesinden 15 milyar lirayı sigaraya, 10 milyar lirayı da sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine harcadı. Uyuşturucu denilince konuya sigaradan başlanması gerekiyor. Birayla başlayan alkol alımları giderek alkol bağımlılığına dönüşüyor. Tinerle başlayan uyuşturucu kullanımı esrar, eroin, kokain, daha sonra da sentetik uyuşturucuların kullanımıyla insanın kendi eli ile felaketini hazırlıyor."
- İstanbul, Antalya, Adana...
Uyuşturucuya karşı en önemli kalkanın spor olduğunu ve anaokulundan itibaren tüm çocukların temel spor dallarına yönlendirilmelerin ve bu kapsamda sağlıklı nesiller yetiştirmenin temel kuralı olduğunu vurgulayan Öztek, "Onlar bizim çocuklarımız, onlar bizim insanlarımız, onların uğramış oldukları bu felakete bizler veya en yakınlarımız da uğrayabilirdi. Onun için bu durumu kendi felaketimiz kabul etmek zorundayız." değerlendirmesini yaptı.
Prof. Dr. Öztek, sigara, alkol ve bağımlılığa neden olan diğer maddelerin kullanımıyla ilgili de şu bilgileri verdi:
"Sigaraya başlama yaşı yüzde 3 oranında 7-13. Alkole başlama yaşı yüzde 5 oranında 9-13. Uyuşturucuya başlama yaşı yüzde 5 oranında 9-13. Ortaokul ve lise öğrencilerinin yüzde 20'si sigara, yüzde 14'ü alkol kullanıyor. Bir yılda 400 kişi bonzai, bin kişi uyuşturucu kurbanı oluyor. AMATEM'e yılda 6 bin bonzai bağımlısı başvuruyor. Uyuşturucuya bağlı en yüksek ölüm oranı yüzde 49 ile İstanbul'da. İkinci şehir yüzde 10 ile Antalya, üçüncü ise yüzde 7 ile Adana."
AA
Kaynak: