"Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"

"Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum: "Osmanlı'dan bu yana arayışı içerisinde olduğumuz yönetim modeli açısından ilk kez halkımıza nasıl bir siyasal sistemde yaşamak istiyorsunuz sorusu sorulacak"- "Bu anayasa değişikliği esas itibariyle bir sistem reformu

İZMİR (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğine ilişkin, halka ilk kez nasıl bir anayasa istiyorsunuz sorusunun yöneltileceğini, sistemin halktan alacağı onay sonrası devreye gireceğini belirtti.

Uçum, İzmir'de bir otelde düzenlenen "Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de uzun yıllardır bir sistem arayışının olduğunu ve bu arayışın anayasa değişikliğiyle çözüleceğini belirtti.

Türkiye siyasi tarihinden ve anayasalarından bahseden Uçum, halkın ilk kez 16 Nisan'da yönetim şekliyle ilgili karar vereceğini ifade etti.

Uçum, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar uzun anayasa tartışmalarının olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bu anayasanın bundan önce yapılanlar arasında şu farkı var, 200 yıldır Türkiye modelleşmesi yani Osmanlı'dan bu yana arayışı içerisinde olduğumuz yönetim modeli açısından ilk kez halkımıza nasıl bir siyasal sistemde yaşamak istiyorsunuz sorusu sorulacak. Yani bu anayasa değişikliği esas itibariyle bir sistem reformu değişikliği olarak halkın onayını alırsa devreye girecek, halkın onayını almazsa siyaset ömrüne halktan aldığı mesajla başka görevle dönecek. Kişisel düşüncem bu anayasa değişikliğinin halkın talepleri, ihtiyaçları devletle olan ilişkisi üzerinden kurgulandığı için burada büyük bir teveccüh vereceği yönündedir, bu benim kişisel düşüncemdir sonuçta millet son sözü söyleyecektir."

Türkiye'nin 15 Temmuz'da işgal girişimiyle karşılaştığını ve ülkenin her anlamda daha da geriye götürülmek istendiğini vurgulayan Uçum, halkın ülke lideriyle bütünleşerek bir devrim gerçekleştirdiğini ifade etti.

- Mili Savunma Bakan Yardımcısı Alpay

Mili Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye'deki mevcut sistemin, gerçek bir parlamenter sistem olmadığını aktararak, sistemin milletin problemlerini çözmekte yetersiz kaldığını anlattı.

Türkiye'nin yaşanan darbeler yüzünden siyasi ve ekonomik kayıplar yaşadığını ifade eden Alpay, geçmiş yıllarda cumhurbaşkanı ve başbakan arasında yaşanan problemleri anlatarak sistem değişikliğiyle bunlarından ortadan kalkacağını söyledi.

Alpay, Türkiye'nin içte ve dışta terör örgütleriyle mücadele ettiğini anlatarak, "Türkiye içeride DEAŞ, PKK, DHKP - C, FETÖ ve benzeri terör örgütlerinin saldırısına muhatap durumda ve dışarı da da Suriye ve Irak'da olağanüstü gelişmelerle baş başa kalıyor. Yani ateş çemberi altındayız. Türkiye içeride ve dışarıda baş başa kaldığı olaylarla sistemi değiştirip yeniden daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmek zorunda." dedi.

Siyasal uzlaşma kültürünün ve toplumsal uzlaşmanın bir metninin ortaya çıktığını vurgulayan Alpay, söz konusu değişiklikle diktatörlük ve tek adamlık söyleminin asla doğru olmadığını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı