Antalya Limanı'nda kaçakçılıkla mücadele
Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Coşkun:- "2016'nın ilk 4 ayında 78 olayda 3 milyon 260 bin lira değerinde kaçak ürün yakalandı"
Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ragibe Coşkun, bu yılın ilk dört ayında Antalya Limanı'nda 3 milyon 260 bin lira değerinde kaçak ürün ele geçirildiğini bildirdi.
Çoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında kaçakçılık olaylarının çok fazla yaşandığını belirterek, bölgede yaşanan gümrük kaçakçılığına karşı ciddi çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Deniz mesafesi olarak Muğla'dan Antalya'ya kadar olan alanın sorumluluk sahalarında bulunduğunu söyleyen Coşkun, "Bünyemizde 17 bağlantı idaremiz var. Bunların 13 tanesi gümrük müdürlüğünden oluşmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen gümrük işlemlerinde ulusal ve uluslararası veri tabanı üzerinden, elektronik ortamda yürütülen risk analizlerine dayalı kontrol sistemini kullanmaktayız." dedi.
- 2015'de 12 milyon liralık kaçak ürün yakalandı
Coşkun, Bölge İstihbarat ve Kaçakçılık Müdürlüğünün kullanımında bulunan 3 bottan 2'sinin devriye botu, 1 tanesinin de yüzde yüz yerli yapım olan 414 Hasan Tahsin Ani Müdahale botu olduğunu ifade ederek, bu botların kaçakçılığı önlemede büyük katkı sağladığını belirtti.
Kaçakçılığa karşı etkin olarak mücadele yürüttüklerini söyleyen Çoşkun, şöyle konuştu:
"Kaçakçılıkla mücadelede 2015 yılında 226 olayda 12 milyon 773 bin lira değerinde kaçak ürün yakaladık. 2016'nın ilk 4 ayında ise 78 olayda 3 milyon 260 bin lira değerinde kaçak ürün yakalandı. Ani müdahale botumuz ise 2007 yılında Bölge Müdürlüğümüz tarafından teslim alınan yüzde yüz Türk yapımıdır. 414 Hasan Tahsin Ani Müdahale botu ile de herhangi bir ihbar ve şüphe halinde ihbar yapılan yeri seri bir şekilde ulaşmamızı sağlamak için kullanmaktayız. Hasan Tahsin yüzde yüz Türk yapımı olup 2 milyon avroya mal olmuştur. Ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadır."
- Limanda 5 metrelik x-ray cihazı
Coşkun, Antalya Port Akdeniz Limanı'nda 5 metre yüksekliğinde x-ray cihazının mevcut olduğunu anlatarak, bununla tır ve otobüs gibi yüksek tonajlı araçların ülkeye giriş ve çıkışında tarama işlemlerinin yapıldığını dile getirdi.
Cihazın kaçakçılığı önlemede büyük yarar sağladığını vurgulayan Coşkun, "X-ray cihazı sayesinde eşyaları açmadan, içerisinde yabancı bir ürün veya beyan dışı kaçak bir ürün olup olmadığını rahatlıkla tespit edebilmekteyiz. Cihazı, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik il müdürlüklerimizin talepleri halinde kullanıma açık tutmaktayız." dedi
AA
Kaynak: