Antalya'da FETÖ/PDY davası
FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında "Silahlı terör örgütü üyesi olma" suçlamasıyla haklarında dava açılan örgütün sendikalarından Aktif-Sen üyesi 30'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, 14 sanık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
ANTALYA (AA) - Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "Silahlı terör örgütü üyesi olma" suçlamasıyla haklarında dava açılan, örgütün sendikalarından Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) üyesi 30'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, 14 sanık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, sanıkların fazla olması ve güvenlik önlemleri nedeniyle adliye içerisindeki 150 kişilik konferans salonunda yapıldı.
Sanık yakınları ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya, 30'u tutuklu, 2'si tutuksuz sanık katıldı. Firari sanığın ise yakalanmasına çalışıldığı belirtildi.
Duruşmada, savunmasını yapan sanık Egemen Arslanhan, liderini "zerdüşt ve yarı peygamber" olarak tanıtan bir örgütün üyesi bulunmasının mümkün olmadığını, terör örgütü üyeliğinin hayat anlayışına ters düştüğünü savundu.
Mahkeme heyetinin, Antalya Emniyet Müdürlüğünün "ByLock" programı kullandığına ilişkin tutanağını sorması üzerine sanık Arslanhan, telefonuna "ByLock" programını yüklediğini hatırlamadığını kaydetti.
Sanıklardan Servet Yılmaz da 21 yıllık din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olduğunu, FETÖ terör örgütü üyeliğini kabul etmediğini söyledi.
Telefonunda "ByLock" kullandığının belirlendiğinin hatırlatılması üzerine ise Yılmaz, "Bir sınıfın rehber öğretmeniydim. 9-10-11-12. sınıflara derslere giriyordum. Rehber öğretmeni olduğum sınıfın öğrencilerine kısa süreliğine yarım saatliğine internete girmeleri için bazen telefonumu veriyordum. ByLock çıkmışsa bu sebeple çıkmış olabilir." dedi.
Sanık Mehmet Kaya ise FETÖ/PDY terör örgütü ve diğer bütün terör örgütlerinin ülkeye zarar verdiğini belirterek, darbe girişimini de "şiddetle ve nefretle" kınadığını söyledi.
Örgütün sendikası olan Aktif-Sen üyesi olduğunu ifade eden Kaya, "Bylock" kullanımıyla ilgili emniyetten gelen yazılı tutanakta bu programın tespit edilemediğini, program hakkında ise bir bilgiye sahip olmadığını öne sürdü.
Sanık Abdullah Kaya'nın avukatı Şerife Binnur Türkoğlu da müvekkilinin "ByLock" programı kullanmadığının tespit edildiğini ileri sürerek tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdullah Kaya, Ayhan Durmaz, Burhan Arıtürk, Cavit Sürmeli, Fatma Çiğdem Balcı, Hakkı Zorlu, Hamdi Çiftçi, İbrahim Eravcı, Mehmet Alptekin, Mehtap Polat, Necdet Çelik ve Zehra Şeref'in, tutuklulukta geçirdikleri süre ve "ByLock" programını kullanmadıklarına dair Antalya İl Emniyet Müdürlüğünün yazısı üzerine yurt dışına çıkma yasağı uygulanarak adli kontrol ile serbest bırakılmalarına karar verildi.
Heyet ayrıca, sanıklardan Esra Çetin Arslan ile Selma Şanlı'nın ise "ByLock" programını kullanmalarına rağmen, savunmaları, sanık Selma Şanlı'nın sağlık durumu, sanık Esra Arslan'ın çocuğu ve annesinin sağlık durumu ile eşinin de tutuklu olmasını gerekçe göstererek, yurt dışına çıkma yasağı uygulanarak, adli kontrolle serbest bırakılmalarını kararlaştırdı.
Diğer sanıklardan Ahmet Erdoğdu, Ahmet Karakuş, Ahmet Toker, Ali Metli, Ali Oğuz, Attila Şeref, Cengiz Erakça, Egemen Arslanhan, Hacı Mehmet Demir, Hüseyin Doğruer, Mahir Tanas, Mehmet Ali Tokel, Nüsret Dişçi, Ramazan Ersoy, Servet Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Ayrıca sanıklardan Mehmet Kaya ve Nurcihan Dişçi hakkında soruşturma aşamasında verilen adli kontrol tedbirinin devamına ve Ali Yılmaz ile Azime Nur Tatarlar hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verilerek, duruşma 5 Nisan'a ertelendi.
AA
Kaynak: