Antalya'nın elektrikleri artık güneşten sağlanacak! Büyükşehir Belediyesi dev yatırıma hazırlık yapıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi doğa dostu çevreci yatırımları ile Antalya’nın geleceğini koruyor. ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Korkuteli Bozova’da kurulan ve elektrik üretimine başlayan Güneş Enerji Santrali Büyükşehir Belediyesi'ne katkı sağlayacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, karbon emisyonuna dayalı iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak düşük karbonlu bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı doğa dostu yatırımlarına devam ediyor.
Antalyalılara içme suyu ve atıksu hizmetlerini eksiksiz ve sağlıklı bir şekilde sağlamak için gece gündüz çalışan Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü ASAT, en büyük işletme gideri olan elektrik maliyetlerini düşürebilmek için Güneş Enerji Santralleri inşa ediyor.
ÜÇ AYRI GES PROJESİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli Bozova Mahallesi’nde aynı parsel içerisinde üç ayrı GES projesi ve farklı noktalarda da arazi ve çatı tipi GES proje çalışmalarına devam ediyor.
25 Aralık 2020 tarihinde işletmeye alınan Bozova GES-1 ‘Güneş Enerjisi Santrali’ elektrik enerjisi üretimine başladı.
Aynı parsel üzerine her biri 1 megavat gücünde GES-2, GES-3 ve GES-4 olmak üzere 3 adet daha Güneş Enerji Santrali kurulumu projelendirilerek ve ihale aşamasına getirildi.
KARBONDİOKSİT SALINIMINI ENGELLEYECEK
Bozova GES-1’de bu yılın ilk altı ayında 1 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretildi. GES-1’de üretilen enerji elektrik dağıtım şebekesine verilerek vatandaşın kullanımına sunuluyor.
Santralin yıllık elektrik üretim kapasitesi en az 2 milyon kilovat saat olması bekleniyor. Yaklaşık 600 konutun bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak kapasitede olan tesisin sağlayacağı yıllık ekonomik faydanın ise en az 2 milyon TL olması öngörülüyor.
Fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynağı olan Güneş Enerjisi kullanan Bozova GES-1, bu sayede yaklaşık bin ton karbondioksit salınımını engelleyecek.
Bu da yaklaşık 90 bin ağacın bir yıldaki karbondioksit emilimine eşdeğer görülüyor.